Ψάχνουν τρόπο να οδηγήσουν ξανά στο εδώλιο Α.Ηλιάδη-BOCY

Στο εδώλιο πιθανόν να βρεθούν ξανά ο Αντρέας Ηλιάδης και η Τράπεζα Κύπρου, έστω και αν αθωώθηκαν τελεσίδικα από το Εφετείο με την νικώσα ψήφο Νικολάτου, στην υπόθεση χειραγώγησης της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 2.5 χρόνια φυλάκιση και 120.000 ευρώ πρόστιμα αντίστοιχα.

Όπως αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ,

μετά τα όσα καταγγέλθηκαν για την οικογενειοκρατία στα Δικαστικά δώματα και απαντώντας ουσιαστικά στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει με τις επίδικες υποθέσεις – πέραν και πάνω από την προσπάθεια μέσω GRECO για μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης – στην Νομική Υπηρεσία έχουν πέσει με τα μούτρα στην μελέτη για να επιτύχουν κάτι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Να κερδίσουν μέσα από μια σπάνια διαδικασία, επανάνοιγμα και επανεκδίκαση υπόθεσης που είναι τελεσίδικη.

Η διαδικασία μαθαίνουμε θα στηριχθεί, αν τελικά αποφασιστεί γιατί οι δυσκολίες είναι πολλές, σε μια πάγια αρχή.

Ότι η Δικαιοσύνη είναι πάνω από όλα και όταν προκύπτουν νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δικαιοσύνη αποδόθηκε εσφαλμένα μπορεί ή ακόμη και επιβάλλεται να επανεκδικαστεί υπόθεση ακόμη και αν τελεσιδίκησε.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη περίπτωση γι’ αυτό η απόφαση δεν θα ληφθεί αβρόχοις ποσί.

Όπως όμως λέει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, σε πρώτο χρόνο έχει εντοπιστεί Κυπριακή και Διεθνής νομολογία με ιδιαίτερη βαρύτητα που επιτρέπουν αισιοδοξία.

- Σε ό,τι αφορά στην Κυπριακή νομολογία υπάρχει υπόθεση κατά την οποία επιφανής Κύπριος Δικαστής, με τεράστιο όνομα που δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς, δέχθηκε στο παρελθόν, ως μέρος ομοφώνου αποφάσεως να επανεκδικαστεί υπόθεση στην οποία ο ίδιος αποφάσισε ως Εφέτης, γιατί προέκυψαν νέα στοιχεία.

- Στην δε διεθνή νομολογία, υπάρχει πολύ συγκεκριμένη περίπτωση στη Μάλτα όπου καταρρίφθηκε πανηγυρικά το επιχείρημα ότι λόγω μικρού μεγέθους οι συγγενικές σχέσεις είναι αναπόφευκτες.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία είναι να γίνει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο θα πρέπει να ορίσει υπό ποια σύνθεση θα λάβει απόφαση επί του συγκεκριμένου.

Εάν τελικά προχωρήσει η αίτηση, η καυτή πατάτα θα επιστρέψει ξανά στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο σήμερα είναι υπό κρίση στην δημόσια σφαίρα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει οι εφτά δικαστές που αναφέρονται στις καταγγελίες να αυτοεξαιρεθούν και η απόφαση να ληφθεί από τους υπόλοιπους έξι.

Δεύτερο. Αυτοί οι έξι θα πρέπει να ανατρέψουν εαυτόν, γιατί συνυπέγραψαν την δήλωση απάντηση του Ανωτάτου υιοθετώντας την θέση πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δεχόμενοι ότι τίθενται ζητήματα έλλειψης όχι αντικειμενικής αλλά υποκειμενικής πλέον αμεροληψίας.

Από εκεί και πέρα, ακόμη και αν επιτύχει η αίτησην ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια θα είναι ότι θα πρέπει να δικαστούν για την ίδια υπόθεση, δεύτερη φορά, τα ίδια πρόσωπα.

Κάτι που νομικά δεν επιτρέπεται, αν και όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, ότι ήδη μελετώνται επιχειρήματα από τη Νομική Υπηρεσία που μπορούν να απαντήσουν σε αυτό το εμπόδιο.

Αυτή την στιγμή λοιπόν γίνονται προσπάθειες ώστε λόγω ακριβώς των καταγγελιών στην δημόσια σφαίρα, ο αθωωθείς Αντρέας Ηλιάδης και η Τράπεζα Κύπρου, εκεί που πίστευαν ότι όλα τέλειωσαν, να βρεθούν ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης. Και αυτό από μόνο του είναι είδηση. Η οποία υπερβαίνει την είδηση για έφεση του Γ.Ε στην απόφαση για απαλλαγή των κατηγοριών των τραπεζιτών στην 3η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα