Ψάχνουν κοινό έδαφος για μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών θα βρεθεί στις 9.30 σήμερα και πάλι το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Η συζήτηση αποτελεί συνέχεια της προ δεκαπενθημέρου αρχικής συζήτησης στην εν λόγω Επιτροπή.

Μια από τις κορωνίδες του Κυβερνητικού έργου, που δεν είναι άλλη από τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Υπηρεσία, θα βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Η συζήτηση

στην Επιτροπή θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα σημεία:

α) Ανάθεση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αρμοδιότητας παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής του συστήματος αξιολόγησης δημόσιων υπαλλήλων και εφαρμογής εσωτερικών ελέγχων, καθώς και εισαγωγή της Κατηγορίας Θέσεων “Θέσεις Διατμηματικής Προαγωγής – Κλ. Α13”).

β) Νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και επιλογή υποψηφίων από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας για σκοπούς ανέλιξης δημόσιων υπαλλήλων σε θέσεις προαγωγής, διατμηματικής προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής και άλλες συναφείς ρυθμίσεις.

γ) Απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων εισδοχής στη δημόσια υπηρεσία των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7

δ) Εισαγωγή μηχανισμού διασφάλισης της διατήρησης του ύψους του Κρατικού Μισθολογίου σε λογικά δημοσιονομικά πλαίσια

Στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών για το εν λόγω ζήτημα, στη Βουλή παρευρέθηκαν Γενικός Εισαγγελέας και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω σε μια προσπάθεια να αναλύσουν και να απαντήσουν στα ερωτήματα βουλευτών της Επιτροπής σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που κατατέθηκαν εκ νέου προς ψήφιση στη Βουλή και οι οποίες αφορούν τη Δημόσια Υπηρεσία.

Στη σημερινή συνεδρία, τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να ανταλλάξουν εισηγήσεις και απόψεις πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου, έτσι ώστε να προχωρήσει η συζήτηση ένα βήμα παραπέρα.

Κύριες ανησυχίες των κομμάτων έτσι όπως εκφράστηκαν είναι:

α) το κατά πόσον οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι αρκούντως αποτελεσματικές έτσι ώστε να γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος μεταρρύθμιση. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Περδίκη σε μεταρρύθμιση "light".

β)το κατά πόσον η ΕΔΥ ενδυναμώνεται ή αποδυναμώνεται με τη προτεινόμενη μεταρρύθμιση και αν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας με την αλλαγή των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της. Ο κ.Πετρίδης υπεραμύνθηκε της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, καθώς όπως τόνισε, προτείνονται αντικειμενικά κριτήρια και αύξηση του ελέγχου που ασκείται στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Την ίδια ωστόσο στιγμή ενδυναμώνονται οι εξουσίες της. Άρα με τις εξουσίες που της δίνονται αυξάνεται και ο έλεγχος της.

γ) Οι μειώσεις στους μισθούς ειδικά σε υψηλόμισθους υπαλλήλους και κλίμακες ήταν ένα θέμα που τέθηκε από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, στον οποίο απάντησε ο κ. Πετρίδης ότι δεν ήθελαν να προωθήσουν μειώσεις στις αντιμισθίες γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να επηρέαζε και τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους.

δ) η αξιολόγηση ή έλεγχος των αξιολογητών ήταν ακόμα ένα ζήτημα το οποίο συζητήθηκε έντονα στη συνεδρία, καθώς υπήρξε αίτημα από βουλευτές για αξιολόγηση από κάτω προς τα πάνω και όχι μόνο από πάνω προς τα κάτω. Ο κ. Πετρίδης στο σημείο αυτό αντέταξε το θέμα έλλειψης νοοτροπίας και κουλτούρας που να επιτρέπει στο παρόν στάδιο κάτι τέτοιο. Ωστόσο δεν αρνήθηκε ότι αποτελεί ένα σημείο το οποίο μπορεί να προστεθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού λειτουργήσει αυτή η μεταρρύθμιση.

ε) σε σχέση με το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο επισημάνθηκε για μια ακόμα φορά ότι οι συντεχνίες διατηρούν τις διαφωνίες τους κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, τόνισε ωστόσο ότι πρέπει να ψηφιστεί καθώς αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του κράτους. Το ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά επεσήμανε ότι η σύνδεση των μισθών με το ΑΕΠ θα είναι επιζήμια.

στ) σημαντικό σημείο επίσης το οποίο επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος, είναι η αξιολόγηση επιστημόνων σε συγκεκριμένες εξειδικευμένες θέσεις, από μη καταρτισμένα άτομα που αποτελούν την ΕΔΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα