Πρωτοποριακό πρόγραμμα απόκτησης κατοικίας: Αγοράζουν τους τοίχους, όχι τη γη

Έναν εναλλακτικό τρόπο για απόκτηση κατοικίας από πολίτες με χαμηλό εισόδημα, προτείνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε χώρες της Ευρώπης.

Το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη ότι οι τιμές των ακινητών σε αρκετές περιοχές έχουν ανέβει στα ύψη, σε αντίθεση με τους μισθούς. Συνεπώς, πολλές οικογένειες αδυνατούν σήμερα να αποκτήσουν κατοικία. Συνεπώς το πρόγραμμα, όπως παρουσιάστηκε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ, "Κτίζοντας μια Καλύτερη Ευρώπη" με τον Κυριάκο Πενηνταέξ, δίνει μια εναλλακτική λύση.

Οι

συμμετέχοντες μπορούν να αγοράσουν το σπίτι, δηλαδή τους τοίχους, χωρίς να αποκτήσουν τη γη. Το ενδιαφέρον έργο κέρδισε το βραβείο Regiostars 2020 στην κατηγορία "Δέσμευση πολιτών για συνεκτικές ευρωπαϊκές πόλεις". Πρόκειται για ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ανάδειξης καινοτόμων έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. Το ρεπορτάζ που ακολουθεί, θα μας μεταφέρει σε διάφορες χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στο πρωτοποριακό έργο. Μία από τις πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι η γαλλική Λιλ. Ο Βοηθός Δήμαρχος, Audrey Linkenheld δήλωσε ότι το πρωτοποριακό πρότζεκτ επιδιώκει να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσιτών οικονομικά κατοικιών στην Ευρώπη.

“Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως υπάρχει μία στεγαστική κρίση στη Γαλλία, και γενικότερα στην Ευρώπη. Οι τιμές των κατοικιών ανεβαίνουν πολύ σε σύγκριση με τους μισθούς, έτσι πολλές οικογένειες έχουν εξαιρεθεί από τις πόλεις,
και αυτό αυξάνει την αστική εξάπλωση και επίσης έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θέλουμε ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να ζήσει σε όλες τις πόλεις,
ακόμη και στις μεγαλύτερες και στις πιο ακριβές πόλεις, όχι μόνο στην κοινωνική στέγαση, αλλά να έχουν πρόσβαση στην ιδιοκτησία σε αυτές τις ακριβές πόλεις”.

Ο Βοηθός Δήμαρχος ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί ένα εργαλείο, το οποίο είναι σχετικά απλό: “Διαχωρίζουμε την ιδιοκτησία της γης από την ιδιοκτησία του κτηρίου, των τοίχων. Επιτρέπουμε στις οικογένειες να αγοράσουν μόνο τους τοίχους του σπιτιού τους και όχι τη γη.  89 οικογένειες έχουν αγοράσει μία προσιτή κατοικία στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες στο Γκένκ και φυσικά στο Λίλ, οι οποίες είναι οι τέσσερεις πιλοτικές πόλης αυτού του Ευρωπαϊκού πρότζεκτ”.

Ο Geert De Pauw, Συντονιστής της Κοινοτικής Γης Εμπιστοσύνης ανέφερε πως η κοινότητα είναι φυσικά ένα από τα βασικά στοιχεία στο Κοινοτικό Μοντέλο Εμπιστοσύνης.

“Όλοι οι διαμένοντες και μελλοντικοί διαμένοντες είναι μέλη της οργάνωσης και εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο, μαζί με άτομα που εκπροσωπούν τη γειτονιά και την κοινωνία των πολιτών,  και άτομα που εκπροσωπούν την περιφερειακή κυβέρνηση.

Το δίκτυο που αναδύεται από αυτό,  τα άτομα που εργάζονται στο Κοινοτικό Μοντέλο Εμπιστοσύνης της Ευρώπης αρχίζουν να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, υπάρχει πολύ ανταλλαγή. Ξέρουμε με ποιον να επικοινωνήσουμε αν χρειαζόμαστε κάποια πληροφόρηση για τι γίνεται σε άλλα μέρη. Αυτά τα πράγματα είναι σημαντικά, μας βοηθούν να κτίσουμε αυτό το κίνημα, αυτόν τον νέο προσιτό τρόπο να κατασκευάζουμε σπίτια για την κοινότητα”.

Δείτε το απόσπασμα: 

Διαβάστε επίσης:

Δώσε δύναμη στη φωνή σου! Η γνώμη σου μετρά

Πάρε μέρος στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Η Ευρώπη μου!» που μόλις ξεκίνησε

Έχεις επισκεφτεί ένα από τα πιο κάτω μέρη; Τότε μπορείς να κερδίσεις ένα ταξίδι για δύο σε ένα ευρωπαϊκό προορισμό!

Καλοπαναγιώτης: Από την εγκατάλειψη, στην ανάπτυξη με χρηματοδότηση από την Πολιτική Συνοχής

Keywords
Τυχαία Θέματα