Προτεραιότητα του ΥΠΕΣ τα θέματα ασφάλειας των συνοικισμών

Με πάγια οδηγία του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου τα θέματα ασφάλειας των κατοίκων των συνοικισμών αποτελούν προτεραιότητα για όλα τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες του, σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωση του με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΧΑΡΑΥΓΗ σε σχέση με τον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα με τίτλο «Υπάρχουν θέματα ασφάλειας από τα εγκαταλελειμμένα κατασκευαστικά έργα για τοποθέτηση επτά ανελκυστήρων».

Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι «το

έργο αφορά την κατασκευή φρεατίων από σκυρόδεμα και μεταλλική κατασκευή για εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 7 υφιστάμενες πολυκατοικίες στον Κυβερνητικό Οικισμό Άγιος Ιωάννης στη Λάρνακα. Το έργο ξεκίνησε στις 12/05/2016 με διάρκεια 18 μήνες δηλ. η ημερομηνία συμπλήρωσης του με βάση το Συμβόλαιο ήταν η 12/11/2017. Το έργο εκτελούσε η εργοληπτική εταιρεία PLS BUILDERS LTD, με ποσό €847.144,86 συν Φ.Π.Α”.

Το πιο πάνω έργο, αναφέρει, “παρουσίαζε σοβαρές καθυστερήσεις εξ υπαιτιότητας του εργολάβου. Μέχρι σήμερα παρόλο που έχουν παρέλθει 8 μήνες από τους 18 μήνες, που είναι η διάρκεια του έργου, έχει εκτελεστεί μόνο το 11% του καθαρού ποσού του Συμβολαίου, ενώ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τουλάχιστο το 44%”.

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, προσθέτει, “είχαν επισημανθεί στον εργολάβο κατ’ επανάληψη και του στάλθηκαν προειδοποιητικές επιστολές ώστε να συμμορφωθεί με τις σχετικές πρόνοιες του Συμβολαίου. Ο εργολάβος, δυστυχώς, παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα για επίσπευση των εργασιών με αποτέλεσμα να μη σημειωθεί οποιαδήποτε πρόοδος των εργασιών”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών εξακολουθούσε να είναι πολύ αργός και διαφάνηκε ότι ο εργολάβος δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει το έργο εντός της ημερομηνίας συμπλήρωσης με βάση το Συμβόλαιο γι’ αυτό και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως προχώρησε στις 01/02/2017 στη λύση του Συμβολαίου”.

“Πέραν της αδικαιολόγητης καθυστέρησης το έργο παρουσίαζε και πληθώρα άλλων προβλημάτων εξ’ υπαιτιότητας του εργολάβου”, όπως αναφέρεται.

Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, συνεχίζει η ανακοίνωση, “έχει αρχίσει την ετοιμασία των εγγράφων διαγωνισμού για προκήρυξη προσφορών για συνέχιση του έργου, οι εργασίες του οποίου αναμένεται να αρχίσουν σε 3-4 μήνες. Το νέο Συμβόλαιο θα έχει διάρκεια 12 μήνες, κατά συνέπεια οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τον Ιούνιο 2018”.

Όσον αφορά στο θέμα της ασφαλούς διακίνησης των ενοίκων, το Υπουργείο τονίζει ότι “οι χώροι όπου κατασκευάζονται οι ανελκυστήρες είναι περιφραγμένοι και η διακίνηση των ένοικων γίνεται από την πίσω πλευρά των πολυκατοικιών όπου έχουν κατασκευαστεί ασφαλείς προσωρινές προσβάσεις με περιμετρικό φωτισμό, ο οποίος λειτουργεί με αισθητήρες”.

Επιπλέον, σημειώνει, “μέχρι την επανέναρξη των εργασιών, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως θα αναθέσει άμεσα σε εργολάβο με συνοπτικές διαδικασίες τον έλεγχο και τη διόρθωση όπου απαιτείται των μέτρων ασφάλειας επί καθημερινής βάσης, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων”.

“Τα πιο πάνω έχουν αναφερθεί και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων κατά την επί τόπου συνάντηση με Λειτουργούς του Τμήματος στις 14/02/2017», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα