Πρόταση νόμου για αύξηση του χρόνου αποφυλάκισης επ’ αδεία

Πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Γιώργο Γεωργίου μειώνει την έκτιση ποινής εντός φυλακών και αυξάνει αναλόγως την επ’ αδεία αποφυλάκιση.

Η πρόταση νόμου συζητήθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Νομικών και ο Πρόεδρος του σώματος διευκρίνισε πως ο προτεινόμενος νόμος γίνει το δικαίωμα στον κρατούμενο να υποβάλει αίτημα για επ’ αδεία αποφυλάκιση 6 μήνες πριν εκτίσει το ήμισυ της επιβληθείσας ποινής.

Αφού διευκρίνισε ότι με την κείμενη νομοθεσία ο εκτίων ποινή δύναται να υποβάλει αίτηση για επ’ αδεία αποφυλάκιση

αφού εκτίσει το 50% της ποινής του και μία ημέρα, παρατήρησε πως μέχρι να εξετασθεί η αίτηση και να ληφθεί απόφαση ο κατάδικος εκτίει το 37% με 38% του συνόλου της ποινής.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση θα υπάρχει η δυνατότητα αποφυλάκισης επ’ αδεία αμέσως εφόσον εκτιθεί το 50% ποινής.

Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα συμβάλει σε περαιτέρω εμπέδωση της πειθαρχίας στο σωφρονιστικό ίδρυμα καθώς η καλή διαγωγή και εργασία θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, ως και σήμερα από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ` Αδεία κατά την εξέταση της αίτησης.

Ο κ. Γεωργίου είπε ακόμα ότι ο προτεινόμενος νόμος θα συμβάλει στην καλύτερη σύνδεση του καταδικασθέντος με την οικογένεια του και την ομαλότερη η επανένταξη τους στην κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε ποια αδικήματα αναφέρεται, ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε διευρύνει τον κατάλογο αυτών που θα αποφυλακίζονται.

Περαιτέρω είπε ότι θα συμβάλει στην απάμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού των φυλακών που δημιουργεί παρεπόμενα προβλήματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών συνεχίζοντας ανέφερε πως με τον προτεινόμενο νόμο συμφωνεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Διεύθυνση των Φυλακών, και οι Σύνδεσμοι για τα δικαιώματα των φυλακισμένων.

Είπε τέλος ότι το Συμβούλιο αποφυλακίσεων διατύπωσε επιφυλάξεις τις οποίες θα καταθέσει και γραπτώς ενώπιον της Επιτροπής Νομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα