Η χρήση bitcoin εγκυμονεί κινδύνους

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), με νέα της ανακοίνωση για τα εικονικά νομίσματα, εφιστά τόσο την προσοχή των επενδυτών όσο και των επιχειρήσεων που εμπλέκονται σε αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων (Initial Coin Offering), παραπέμποντας σε σχετικό δελτίο που εξέδωσε στις 13 Νοεμβρίου του 2017 η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών («ΕΑΚΑΑ»).

Το δελτίο Τύπου

παραπέμπει σε δύο διαφορετικές δηλώσεις της ΕΑΚΑΑ, εκ των οποίων η μία απευθύνεται στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων και η άλλη στους επενδυτές που επενδύουν σε αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων.

Ως αρχική προσφορά εικονικών νομισμάτων, ορίζεται η καινοτόμος μέθοδος συγκέντρωσης κεφαλαίων από το κοινό, με αντάλλαγμα την παροχή εικονικών νομισμάτων, που εκδίδει το πρόσωπο που διενεργεί την εν λόγω αρχική προσφορά.

Με τη Δήλωση για Επιχειρήσεις, η ΕΑΚΑΑ εφιστά, μεταξύ άλλων, την προσοχή στις εν λόγω επιχειρήσεις, στο ότι οι αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων, ενδέχεται, αναλόγως του πώς είναι δομημένες, να εμπίπτουν στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συνεπώς, αναφέρεται, οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων, θα πρέπει να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή σε σχέση με το εάν οι εργασίες που διεξάγουν υπόκεινται στο νομοθετικό πλαίσιο.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε αρχικές προσφορές εικονικών νομισμάτων, θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, περιλαμβανομένων των προνοιών της οδηγίας που αφορά στη σύνταξη ενημερωτικού δελτίου, της οδηγίας που αφορά στις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων (MiFID), της οδηγίας που αφορά στους Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (AIFMD), και της οδηγίας που αφορά στην παρεμπόδιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Για τους επενδυτές που επενδύουν σε Αρχικές Προσφορές Εικονικών Νομισμάτων, η ΕΑΚΑΑ εφιστά την προσοχή στο επενδυτικό κοινό, μεταξύ άλλων, στο ότι οι επενδύσεις σε τέτοιου είδους προϊόντα ενέχουν σημαντικούς κίνδυνους, όπως κίνδυνο εξαπάτησης, καθότι ενδέχεται να μην εμπίπτουν σε ρυθμιστικό πλαίσιο, υψηλό κίνδυνο απώλειας ολόκληρου του ποσού που έχει επενδυθεί, περιορισμένη δυνατότητα ρευστοποίησης και ακραία διακύμανση των τιμών, ανεπαρκή παροχή πληροφοριών και πιθανά ελαττώματα στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα