Πρόταση Λευκωσίας στον δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ

Οι κυπριακές Αρχές, έστω και με καθυστέρηση, πρότειναν συνεργασία στον Γαλλο-ιταλό δημιουργό της λίστας Λαγκάρντ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ερβέ Φαλτσιανί ο Έφορος Φορολογίας στη Ρώμη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατόπιν μεσολάβησης της Σημερινής, υπήρξε νέα ανταλλαγή αλληλογραφίας, με την κυβέρνηση να καλεί τον πληροφοριοδότη να εγκατασταθεί, προσωρινά, στην Κύπρο.

Τα προαναφερθέντα προκύπτουν μέσα από γραπτή απάντηση

του Υπουργού Οικονομικών σε ερώτηση του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

Ειδικότερα, έγινε πρόταση στον Φαλτσιανί αγοράς υπηρεσιών, που αφορά και την ομάδα συνεργατών του. Όποια και αν είναι πάντως η αμοιβή του, τα οικονομικά οφέλη αναμένεται να είναι πολλαπλάσια για τις κυπριακές Αρχές, καθώς ο Φαλτσιανί, έχει πρόσβαση, όπως πληροφορούμαστε, σε μια δεξαμενή δέκα χιλιάδων ονομάτων, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί για να εντοπισθούν τα υπόλοιπα ονόματα Κυπρίων υπόπτων για φοροδιαφυγή.

O Φαλτσιάνι είναι θετικός στη συνεργασία. Το έχει, εξάλλου, δηλώσει σε δύο συνεντεύξεις στη Σημερινή, εκ των οποίων η μία σε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του στη Βαρκελώνη.

Ωστόσο, ο πληροφοριοδότης εξέφρασε ενδοιασμούς, σε σχέση με τη φιλοξενία του στην Κύπρο και ζήτησε χρόνο για να μελετήσει το ενδεχόμενο με τον δικηγόρο του. Και αυτό, διότι ο Φαλτσιανί είναι φυγόδικος στην Ελβετία και προστατευόμενος μάρτυρας στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται να ληφθούν πολύ σύντομα αποφάσεις σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία. Παράλληλα, όπως ενημερώθηκε γραπτώς ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, προχωρεί και η φορολόγηση νομικών και φυσικών προσώπων στη λίστα Λαγκάρντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα