Πρόταση Κ. Μαυρίδη για εκλογή Επιτρόπων από Ευρωπαίους πολίτες

Την πρόταση του για περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ, με άμεση εκλογή των Επιτρόπων από τους λαούς της Ευρώπης έθεσε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τον Εσθονό Πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μαυρίδης τόνισε στην παρέμβαση του τα εξής: «Συζητάμε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επικεντρωθώ σε αυτό. Η κυριότερη αιτία της αποστασιοποίησης των Ευρωπαίων πολιτών, που έχει πολιτικό νόημα και βάση, είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα

στις αξίες που δηλώνουμε ότι μας δεσμεύουν και στις πολιτικές που ακολουθούμε. Αυτό αφορά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπορεί λοιπόν ο Ευρωπαίος πολίτης να βρεθεί στο κέντρο της λήψης των αποφάσεων με το να έχουμε άμεση δημοκρατική εκλογή των Επιτρόπων (που συνθέτουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) από τους λαούς της Ευρώπης ανά κράτος-μέλος».

Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε την θέση και στάση των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί της πρότασής του.

Απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπέδειξε με νόημα ένα πρόσφατο παράδειγμα που φανερώνει το χάσμα ανάμεσα στις αξίες που κανονικά δεσμεύουν την ΕΕ και στις πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ: «Χθες ψηφίσαμε αποκοπή κονδυλίων της Τουρκίας επειδή πριν μερικούς μήνες διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κράτος δικαίου στην Τουρκία. Δεν υπάρχει κράτος δικαίου και ανθρώπινα δικαιώματα (στην Τουρκία), αλλά υπήρξαν δημοκρατικές εκλογές (Ιούνιο 2018) κύριε Επίτροπε;», ρώτησε δηκτικά τον εκπρόσωπο της Επιτροπής ζητώντας του να τοποθετηθεί.

Δεν υπήρξε σχόλιο από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, ωστόσο ο κ. Μαυρίδης προγραμματίζει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της πρότασής του για άμεση εκλογή των Επιτρόπων ανά κράτος-μέλος από τους Ευρωπαίους πολίτες, σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο τους επόμενους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα