Τουσκ: Έκκληση για ρεαλιστική συνεργασία για το θέμα του Brexit

Έκκληση προς την βρετανική πλευρά να συνεργαστεί και να επικεντρωθεί σε πρακτικούς και ρεαλιστικούς τρόπους ελαχιστοποίησης των ζημιών που προκαλεί το Brexit και στις δύο πλευρές του καναλιού, απηύθυνε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ.Τουσκ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Τ.Βαράντκαρ στις Βρυξέλλες.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, μεταφέροντας την πλήρη και απόλυτη στήριξη των Κρατών Μελών στην Ιρλανδία, προειδοποίησε τους Βρετανούν ότι "τα

συναισθηματικά επιχειρήματα που τονίζουν το ζήτημα της αξιοπρέπειας είναι ελκυστικά, αλλά δεν διευκολύνουν τη συμφωνία". Ο Ντ.Τουσκ επανέλαβε ότι οι 27 είναι ενωμένοι ως προς την ανάγκη διατήρησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Βόρεια Ιρλανδία και δεν θα παραιτηθούν από την αναζήτηση μιας εφαρμόσιμης λύσης που θα σέβεται πλήρως την συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής καθώς και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης.

"Οι απαράδεκτες παρατηρήσεις που αυξάνουν την θερμοκρασία δεν θα επιτύχουν τίποτα εκτός από τη σπατάλη περισσότερου χρόνου", είπε, προειδοποιώντας ότι "αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μέγιστη πρόοδος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου".

"Ας θυμηθούμε ότι κάθε παράγοντας σε αυτή την διαδικασία έχει την αξιοπρέπειά του και η αντιπαράθεση στον τομέα αυτό δεν θα οδηγήσει σε κάτι καλό", ξεκαθάρισε.

Σημείωσε ακόμη, απευθυνόμενος στους Βρετανούς, ότι το καθήκον των διαπραγματευτών της ΕΕ είναι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της και όλων των 27 κρατών μελών.

"Λυπούμαστε πολύ για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να φύγει και ελπίζουμε για την καλύτερη σχέση στο μέλλον, αλλά κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι, λόγω του Brexit, η ΕΕ θα παραιτηθεί από τις θεμελιώδεις αξίες και τα βασικά της συμφέροντα", τόνισε ο Ντ.Τουσκ.

"Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω", είπε. "Η ΕΕ θέλει μια σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη και ξεχωριστή", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "από την αρχή, η προσφορά της ΕΕ δεν ήταν απλώς μια συμφωνία τούπου Καναδά, αλλά μια συμφωνία τύπου Καναδά +++", διευκρινίζοντας ότι θα περιέχει πολύ περισσότερα στο εμπόριο, στην εσωτερική ασφάλεια και στη συνεργασία εξωτερικής πολιτικής.

"Αυτό είναι ένα πραγματικό δείγμα σεβασμού και αυτή η προσφορά παραμένει στη θέση της γιατί ΕΕ έχει στόχο να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία, παρόλο που δεν έχουμε αλλάξει άποψη πως οι συνέπειες του Brexit θα είναι αρνητικές και για τις δύο πλευρές", ξεκαθάρισε ο Ντ.Τουσκ.

Ο Πρόεδρος απάντησε και στις αιτιάσεις Βρετανών παραγόντων ότι η ΕΕ μοιάζει με την Σοβιετική Ένωση: "η σύγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Σοβιετική Ένωση είναι προσβλητική", είπε και διευκρίνισε ότι "η Σοβιετική Ένωση είχε φυλακές και γκούλαγκ, κλειστά σύνορα και τοίχους, την βία κατά των πολιτών και των γειτόνων".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ευημερία και η ειρήνη, η ζωή χωρίς φόβο, η δημοκρατία και ο πλουραλισμός, μια ήπειρος χωρίς εσωτερικά σύνορα ή τοίχους", δήλωσε ο Ντ.Τουσκ.

"Ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και κάποιος που πέρασε το μισό της ζωής μου στο Σοβιετικό Μπλοκ, ξέρω για τι μιλάω: το σοβιετικό πνεύμα είναι ακόμα ζωντανό, όπως καταδεικνύεται από την επίθεση στο Salisbury", υπενθύμισε.

Συνέχισε δε αναφερόμενος και στη νέα ρωσική επίθεση τον OPCW: "και είμαι βέβαιος ότι θα θυμάστε επίσης ποιος ήταν ο πρώτος που δήλωσε πλήρη αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο εκείνη την κρίσιμη στιγμή. Δυστυχώς, αυτό δεν ήταν ένα μοναδικό περιστατικό. Σήμερα, οι κυβερνήσεις των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσαν για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στη Χάγη, η οποία διεξήχθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Κρεμλίνου".

"Εξ ονόματος της ΕΕ, θέλω να καταδικάσω πλήρως αυτήν την επίθεση και να εκφράσω την απόλυτη αλληλεγγύη μας με τους θιγόμενους. Θα θέσω το ζήτημα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου", ανακοίνωσε ο Πρόεδρος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα