Πρόστιμο €800 χιλ. στην RCB Bank- Τι απαντά η τράπεζα

Την επιβολή κυρώσεων, με τη μορφή προστίμου ύψους €800 χιλ., επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ) στην RCB Bank Ltd λόγω μη συμμόρφωσής της με συγκεκριμένες πρόνοιες των περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 έως 2016 και της Οδηγίας της ΚΤΚ για την Παρεμπόδιση Ξεπλύματος Παράνομου Χρήματος και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, Δεκέμβριος 2013 (Τέταρτη Έκδοση).

Σύμφωνα

με την ΚΤΚ, αν το πρόστιμο καταβληθεί εντός καθορισμένου χρονικού ορίου, θα μειωθεί κατά 15%, δηλαδή κατά €120 χιλ.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2017, πάρθηκε μετά από ευρήματα επιτόπιων ελέγχων που κάλυπταν την περίοδο μέχρι το 2014.

Προστίθεται ότι η απόφαση λαμβάνεται με βάση τις διαδικασίες και αρχές διοικητικού δικαίου, δηλαδή η ΚΤΚ, μεταξύ άλλων, καλεί τον επηρεαζόμενο να δώσει εξηγήσεις πριν ληφθεί η τελική απόφαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΚΤΚ στο πλαίσιο της άσκησης του εποπτικού της ρόλου, δύναται να λάβει, βάσει του εδαφίου (6) του άρθρου 59 των Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμων του 2007 έως 2016, ένα ή όλα από τα μέτρα που αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εποπτευόμενου προσώπου με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την παρεμπόδιση και καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

RCB Bank: Δεν αφορά νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το πρόστιμο, το οποίο διευθετήθηκε

Η RCB Bank Ltd διευθέτησε εγκαίρως χρηματικό πρόστιμο που εκδόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ) και κατέβαλε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ποσό €680.000.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το πρόστιμο αφορούσε παραλείψεις, οι οποίες εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενήργησε η ΚΤΚ κατά την περίοδο μέχρι το 2014 και αφορούσε τα προηγούμενα έτη. «Η κύρωση δεν σχετίζεται με τον εντοπισμό οιωνδήποτε περιστατικών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η τράπεζα έχει εκπληρώσει πλήρως και έγκαιρα όλες τις απαιτήσεις και τις συστάσεις της ΚΤΚ. «Η RCB Bank Ltd έχει βελτιώσει σημαντικά τη διακυβέρνησή της, τις πολιτικές κινδύνου συμμόρφωσης και την πολιτική αποδοχής νέων πελατών», ενώ «ακολουθεί ίσως τα πιο αυστηρά πρότυπα συμμόρφωσης όσον αφορά το πλαίσιο πολιτικής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και του Κnow-Υour-Customer (KYC)», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση καταλήγει, λέγοντας ότι έχουν γίνει κατάλληλες επενδύσεις στα συστήματα της τράπεζας, ενώ έχει αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό για την εκπλήρωση των διεθνών προτύπων συμμόρφωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα