Κοτζιάς: Ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με Τουρκία

Στην επίσημη περιοδεία του σε τρεις χώρες της Ασίας, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του Alpha, από τη Νότια Κορέα όπου βρίσκεται. Υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων της Ελλάδας

με την Ινδία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσει μια από τις μεγάλες δυνάμεις του μέλλοντος, μαζί με τις ΗΠΑ, την Κίνα και την ΕΕ, ενώ για τη Σιγκαπούρη σχολίασε ότι πρόκειται για το «κέντρο της νέας τεχνολογίας, των νέων επιστημών και των νέων χρηματοπιστωτικών συστημάτων».

Προβαίνοντας, επίσης, σε μια γεωστρατηγική ανάλυση των δεδομένων που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η ηγεσία της Βορείου Κορέας χρησιμοποιεί το πρόγραμμα των βαλλιστικών πυραύλων ως «όπλο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής», με τρόπο που «δεν αντιστοιχεί στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημειώνοντας τη σημασία της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα ότι το «κυριότερο είναι να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματά μας». Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι μια αντίληψη που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συζητά με χώρες με τις οποίες έχει προβλήματα, αντικατοπτρίζει μια πολιτική απομονωτισμού, η οποία είναι απαρχαιωμένη και δεν συνάδει με «μια εποχή ανοιχτών οριζόντων και παγκοσμιοποίησης».

Σημείωσε ότι μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο αριθμός των παραβιάσεων ήταν πολύ περιορισμένος, με εξαίρεση δύο ημέρες, αλλά ότι ουδείς σχολίασε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός.

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. Εγώ έχω επισκεφθεί και έχω συζητήσει αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έχει αναπτύξει τις δικές του απόψεις και έχω απαντήσει, επίσης, με αυστηρό και διπλωματικό τρόπο, πάνω στις απόψεις που εκφράζει και στις οποίες έχουμε διαφωνίες. Και ταυτόχρονα αναζητήσαμε τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και τις δύο κοινωνίες», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του.

Υπογράμμισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι πολίτες έκαναν φέτος διακοπές στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανοίξει η γραμμή Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, να δημιουργηθεί μια ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη, ώστε να «να συνδεθούμε εμείς με όλη την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία», καθώς και να κατασκευαστεί μια δεύτερη γέφυρα στον Έβρο. Σημείωσε ότι πρόκειται για έργα που έχουν συμφωνηθεί και την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους.

«Εμείς δεν είμαστε πεισματάρηδες. […] Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά προϊόν υπευθυνότητας», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο δημιουργεί νευρικότητα μια πιθανή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στη Θράκη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρωτίστως να δώσει έμφαση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Θράκης. Το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «θα θελήσει να ανεβεί στη Θράκη, είναι ολοφάνερο. Κι εγώ όταν πηγαίνω στην Κωνσταντινούπολη επισκέπτομαι τον Πατριάρχη. Αλλά εάν πάει, και εφόσον συμφωνηθεί να πάει, θα πάει με τρόπο που, όπως του εξήγησα και του ίδιου, να μη βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, αλλά να είναι ένα ταξίδι που θα ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα