Προσκόμματα από ΡΑΕΚ στην ΑΗΚ -Δεν εκδίδει άδειες για φωτοβολταϊκά πάρκα(vid)

Καταγγέλλει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ότι βάζει προσκόμματα στην Αρχή Ηλεκτρισμού, για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ο Γενικός Ελεγκτής.
Σε επιστολή του, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει πως η ΡΑΕΚ αρνείται να εκδώσει τις άδειες στην ΑΗΚ, επιβαρύνοντας την ίδια οικονομικά, φουσκώνοντας, ταυτόχρονα και τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ενέργειες, που πλήττουν οικονομικά την ΑΗΚ

και φουσκώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος χρεώνει στην ΡΑΕΚ, ο Γενικός Ελεγκτής. Όπως αναφέρει σε επιστολή του, η ΡΑΕΚ, αρνείται να εκδώσει νέες άδειες στην Αρχή Ηλεκτρισμού, για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα.
«Φαίνεται ότι η ΡΑΕΚ, έχει δέσει χειροπόδαρα την ΑΗΚ και δεν την αφήνει να επεκταθεί σε εκείνο τον τομέα» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης.

Η παρεμπόδιση της ΑΗΚ, να επεκτείνει την παραγωγή ηλεκτρισμού, μέσω ΑΠΕ, διατηρεί σε ψηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής, το οποίο μάλιστα είναι ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν παγκόσμιες τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τις ελαφρύνσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια, στους λογαριασμούς, ροκανίζουν τα αποθέματα της ΑΗΚ.

«'Ολο αυτό κόστισε στην ΑΗΚ με βάση τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2020 μείωση εσόδων 32 εκ. ευρώ και με βάση μη ελεγμένα στοιχεία του 2021 14 εκ ευρώ.  Το πρώτο τρίμηνο του 2022 η μείωση εσόδων ήταν 8 εκ. ευρώ» εξήγησε ο κος Πετρίδης μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφήνει υπόνοιες εναντίον της ΡΑΕΚ για ενδεχόμενη ευνοϊκή μεταχείρηση υπέρ ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει σχετικές άδειες για ΑΠΕ.

Κατονομάζει δε και συγκεκριμένο όμιλο στους μετόχους του οποίου περιλαμβάνονται πρώην βουλευτής, αλλά και πρώην στέλεχος της ΡΑΕΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελεγκτική Υπηρεσία, θα προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύμφωνα με την ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ, επικαλείται λόγους ανταγωνισμού, για την απόρριψη έγκρισης των αδειών.

«Την άλλη βδομάδα έχω συνάντηση με Υπ. Εμπορίου ΡΑΕΚ και ΑΗΚ και το θέμα θα συζητηθεί» ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών, κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην αύξηση της χρήσης ΑΠΕ από την ΑΗΚ.
«Το δίκτυο της ΑΗΚ δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο να δεκτεί μεγάλες ποσότητες ΑΠΕ, για αυτό τα επόμενα χρόνια προβλέπεται μια επένδυση της τάξης πέραν των 170 εκ ευρώ ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα των δικτύων. Αν είναι κριτική ότι καθηστερήσαμε δεκτή».

Τη δυσφορία του για την κατάσταση εκφράζει και ο σύνδεσμος καταναλωτών, ο οποίος αναφέρει στο ΣΙΓΜΑ, ότι κάποιες από τις εταιρείες πωλούν στην ΑΗΚ, την παραγωγή τους μέχρι και 19 σεντ την κιλοβατόρα την ώρα που το κόστος παραγωγής δεν υπερβαίνει τα 5-6 σεντ.

Το Σίγμα προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ΡΑΕΚ, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, ενώ η Αρχή Ηλεκτρισμού ανέφερε ότι μελετά το θέμα και θα υποβάλει επίσημα τις απαντήσεις στη δημόσια διαβούλευση, εντός των επόμενων τεσσάρων βδομάδων.

Keywords
Τυχαία Θέματα