Προσκλητήριο συνεννόησης

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε στο ίδιο τραπέζι τους αρχηγούς ΔΗΚΟ, Συμμαχίας και Οικολόγων
Ο στόχος, σε αυτό το στάδιο, είναι η συγκρότηση του τρίτου πόλου να είναι άτυπη, είτε αυτή αφορά τη Βουλή είτε το Κυπριακό είτε την οικονομία είτε όλα τα ζητήματα, αλλά να γίνει μια αρχή, μακριά από εκλογικές σκοπιμότητες

Επιστολή προς τους αρχηγούς του ΔΗΚΟ,

της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσκαλώντας τους να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν την πιθανότητα θεσμοθέτησης συνεργασίας στον ενδιάμεσο χώρο με αντικείμενο και το Κυπριακό.

Στην επιστολή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα: «Όπως προφορικά σας είχαμε ενημερώσει κατά τη συνάντησή μας στις 2 Ιουνίου, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ΕΔΕΚ προτείνει τη διεύρυνση της συνεργασίας μας, ώστε αυτή να περιλάβει και το Κυπριακό.

Γι’ αυτό και εισηγούμαστε να γίνει μια πρώτη διερεύνηση της δυνατότητας για καθορισμό κοινών θέσεων και συντονισμό των δράσεών μας ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων και της ενδεχόμενης πραγματοποίησης δημοψηφίσματος. Σε περίπτωση κατά την οποία η απάντησή σας είναι θετική, προτείνουμε μετά από συνεννόηση να καθορισθεί η πρώτη μας συνάντηση».

Σε ό,τι αφορά τον αποκλεισμό του Κινήματος Αλληλεγγύη από την πρόσκληση, παρόλο που εκφράζει θέσεις παραπλήσιες με τα υπόλοιπα κόμματα στο Κυπριακό, πηγές από την ΕΔΕΚ ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι η ίδια η Αλληλεγγύη έθεσε εαυτόν εκτός μιας συνεργασίας στον ενδιάμεσο χώρο, λόγω της πολιτικής της σύμπραξης με τον ΔΗΣΥ και το Προεδρικό, που είχε ως στόχο, όπως αναφέρουν, να προκληθεί ρήγμα στη συνεργασία των τεσσάρων άλλων κομμάτων.

Και σε αυτό το επίπεδο
Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», η πρόταση αφορά τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων δυνάμεων, η οποία ξεκίνησε με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Μαρίνου Σιζόπουλου για την Προεδρία της Βουλής. Η απόφαση λήφθηκε στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτικού πλαισίου, το οποίο αφορούσε τον εκσυγχρονισμό της Βουλής και το οποίο πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.

Το σημείο 14 του πακέτου προτάσεων αφορά στην προώθηση της συζήτησης θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις στη Βουλή και το σημείο 15 στη νομοθετική κατοχύρωση της συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση λύσης. Ακριβώς επειδή γίνονται αυτού του είδους οι αναφορές στο Κυπριακό, η ΕΔΕΚ θέλησε να θεσμοθετηθεί διάλογος και σε αυτό το επίπεδο.

Μια άλλη αντιπολίτευση
Όπως διευκρινίζουν πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν το σκεπτικό πίσω από την πρόσκληση, στόχος δεν είναι ούτε η συνένωση του ενδιάμεσου των δύο πόλων χώρου, ούτε η δημιουργία νέου κόμματος, ούτε και η συνεργασία σε επίπεδο τοπικών ή προεδρικών εκλογών, αλλά μια σοβαρή διαδικασία συνεννόησης με προοπτική, αρχής γενομένης από την κοινοβουλευτική συνεργασία, εκεί όπου υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των τεσσάρων δυνάμεων.

Μια συνεργασία σε αυτό το επίπεδο, εκτιμούν, θα θέσει σοβαρές βάσεις για αλλαγή του τρόπου ενάσκησης της αντιπολίτευσης στον τόπο, καθότι το ΑΚΕΛ δεν αντιπολιτεύεται την Κυβέρνηση στο Κυπριακό και παρά το γεγονός πως αποτελεί το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, συντάσσεται με το κυβερνητικό στρατόπεδο και σε άλλα ζητήματα, όπως ήταν αυτό της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ο στόχος, σε αυτό το στάδιο, είναι η συγκρότηση του τρίτου πόλου να είναι άτυπη, είτε αυτή αφορά τη Βουλή είτε το Κυπριακό είτε την οικονομία είτε όλα τα ζητήματα, αλλά να γίνει μια αρχή.

Σε αυτό το χρονικό σημείο, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φόρματ για αυτές τις συναντήσεις. Αυτό θα το καθορίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων, εάν και εφόσον αποφασίσουν όλοι να καθίσουν στο τραπέζι. Οι πρώτες σκέψεις κάνουν λόγο για θεματικές συναντήσεις αντιπροσωπιών των τεσσάρων δυνάμεων και όχι απαραίτητα συνεχή εμπλοκή των Προέδρων στη διαδικασία συνεννόησης.

Η απάντηση Νικόλα
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του κ. Σιζόπουλου, με σχετική επιστολή, την οποία και εξασφάλισε η «Σ». Σε αυτήν αναφέρονται τα ακόλουθα: «Αγαπητέ Μαρίνο, έχω λάβει την επιστολή σου, ημερ. 7.6.2016, με αφορμή τη συνάντησή μας στις 2 Ιουνίου για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

Σε διαβεβαιώ πως το Δημοκρατικό Κόμμα έχει πρόθεση να επιδιώξει τη συνέχιση της πολιτικής συνεργασίας με όλα τα πολιτικά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, με στόχο την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας του δικομματισμού. Σίγουρα μέσα σε αυτήν τη διαδικασία πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνεται το Κυπριακό. Θα διευθετήσουμε μια συνάντηση μαζί σας, με την πρώτη ευκαιρία, και είμαι βέβαιος για μια εποικοδομητική πολιτική συνεργασία».

Η Συμμαχία Πολιτών, από πλευράς της, δεν απάντησε ακόμη στην πρόσκληση Σιζόπουλου. Το θέμα επρόκειτο να απασχολήσει τη χθεσινοβραδινή συνεδρία της Γραμματείας της.

Η δυσφορία των Οικολόγων
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της «Σ», οι Οικολόγοι, αν και δεν έχουν ακόμη συζητήσει το θέμα σε επίπεδο συλλογικών οργάνων, ώστε να ταχθούν υπέρ ή κατά, αμφιβάλλουν για τη δυνατότητα επιτυχίας του εγχειρήματος. Ο σκεπτικισμός τους είναι κυρίως απότοκο της μεγάλης δυσφορίας που εκφράζουν αναφορικά με τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων έναντί τους από την επομένη των εκλογών μέχρι και σήμερα, η οποία θεωρούν ότι δεν είναι ορθή.

Αυτό αφορά τόσο τη μη συμπερίληψή τους στις αρχικές συζητήσεις μεταξύ ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για το θέμα της Προεδρίας της Βουλής όσο και τη στάση που τήρησαν τα άλλα κόμματα στο θέμα της κατανομής στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Πηγή από το κίνημα ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι υπήρξε «εμφανής σύμπλευση με τον ΔΗΣΥ» στο ζήτημα των Επιτροπών, ενώ η συνεργασία προϋποθέτει κώδικα εμπιστοσύνης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. «Η εμπιστοσύνη τραυματίζεται από τέτοιου είδους συμπεριφορές. Μέχρι τώρα, ο ενδιάμεσος χώρος απέδειξε πως δεν χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπέρ της ad hoc το ΔΗΚΟ
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, πέραν της απάντησης στην πρόσκληση, απέστειλε και δεύτερη επιστολή στον Μαρίνο Σιζόπουλο, η οποία αφορά την εισήγηση για σύσταση ad hoc Επιτροπής της Βουλής για το Κυπριακό. «Είμαστε στη διάθεσή σας και του Προέδρου του Σώματος, για συζήτηση και κατάληξη στον τρόπο λειτουργίας και των κανονισμών που θα διέπουν αυτή την Επιτροπή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε, επίσης, πως το ΔΗΚΟ αντικρίζει θετικά και την πρόταση για προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ειδική συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή, με σκοπό να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων. «Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε τυχόν συνεννόηση και επί των δύο θεμάτων», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της ad hoc Επιτροπής τοποθετήθηκε χθες και το ΕΛΑΜ, χαιρετίζοντας την πρόταση για δημιουργία της. «Αυτή η επιτροπή θα μπορεί να ασκεί έλεγχο επί των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό αλλά και να της παρέχεται λεπτομερής ενημέρωση για την πορεία επίλυσης του εθνικού μας θέματος», σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Τόνισε, ωστόσο, πως δεν πρέπει επ’ ουδενί να ανακληθεί από τον λαό το δικαίωμα δημοψηφίσματος σε ενδεχόμενο οποιασδήποτε προτεινόμενης λύσης. «Επίσης η Επιτροπή αυτή θα μπορεί να προτείνει άμεσα τις δικές της απόψεις και εισηγήσεις, ως εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι των Ελλήνων της Κύπρου», κατέληξε το εθνικιστικό κόμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα