Προς το καλό της Ευρώπης η κοινή φορολόγηση λέει ο Μοσκοβισί

“Για το καλό της Ευρώπης”, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί, πρέπει να δοθεί μια κοινή απάντηση στην πολιτική “μεταφοράς κερδών από το ένα κράτος μέλος στο άλλο” και γενικώς στις διάφορες μεθόδους που χρησιμοποιούν σήμερα αρκετές πολυεθνικές για να αποφεύγουν να πληρώσουν εκεί όπου τα κέρδη τους στην πραγματικότητα δημιουργούνται.

Αυτά δήλωσε στο πλαίσιο των περαιτέρω διευκρινίσεων που παραχώρησε για την “Κοινή και Ενοποιημένη Φορολογική Βάση Εταιρειών” - Corporate Common Consolidated Tax Base - παρείχε σήμερα από τις Βρυξέλλες,

ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Στο πλαίσιο της τριπλής πρότασης της Κομισιόν, σε ένα πρώτο στάδιο και αφού συμφωνήσει Συμβούλιο και Κοινοβούλιο, θα δημιουργηθεί, ένας κατάλογος εταιρειών με κέρδη άνω των 750 εκατομμυρίων ετησίως, για το οποίες θα είναι εκ των προτέρων δημόσια γνωστό τι δραστηριότητες έχουν και σε ποιο μέρος της Ευρώπης, από ποιες θυγατρικές αποτελούνται και πού “δηλώνουν τα κέρδη τους”.

Στην πράξη, η Κομισιόν επιδιώκει “μια και μόνη δήλωση κερδών ανά εταιρεία”, που θα συνοδεύεται από επεξεργασία από “μια και μόνη φορολογική αρχή”.

Σύμφωνα με το Επίτροπο Μοσκοβισί, τα κράτη μέλη έχουν ήδη εκφράσει την αποδοχή τους επί της αρχής στο σχέδιο και σκοπεύουν να επιταχύνουν τη σχετική συζήτηση στο ECOFIN.

“Πολλά άλλαξαν από το 2011 που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της πρότασης”, είπε ο Επίτροπος, “η πρόταση είναι πιο σχετική από ποτέ, έχουμε δρομολογήσει τις πιο ρεαλιστικές αλλαγές, τότε οι αλλαγές που είχαν προταθεί είχαν σεισμικό χαρακτήρα”, σημείωσε εξηγώντας ότι η Κομισιόν προσπάθησε να τις μετατρέψει σε κοινής αποδοχής.

Ο Επίτροπος υπολογίζει σε εφαρμογή του CCCTB σε ένα χρόνο από τώρα, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στη Σλοβακική και τη Μαλτέζικη Προεδρία να την προωθήσουν.

Κατέστησε τέλος σαφές ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει εναρμονισμό των φορολογικών συντελεστών στην ΕΕ - παρά το γεγονός, όπως είπε, πως "υπάρχουν χώρες που θέλουν ενιαίο συντελεστή και άλλες που δεν θέλουν - εδώ χρειάζεται ομοφωνία, το ζήτημα των φορολογικών συντελεστών είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και στόχος της ΕΕ δεν είναι να μειώσει την ανταγωνιστικότητα κανενός".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα