Προς κούρεμα καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες;

Ξυστά από τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων φαίνεται ότι περνάει για άλλη μια φορά η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αλλά και έλληνες οικονομολόγους και αναλυτές.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους δανειστές, γεγονός που φέρνει ξανά στην επιφάνεια μια νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών

και μάλιστα με τη διαδικασία του bail in, όπως ακριβώς συνέβη και στην Κύπρο το 2013, προκειμένου να κρατηθούν όρθιες.

Η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη –μεταξύ άλλων- λόγω των κόκκινων δανείων.

Βασικό πρόβλημα παραμένει το υψηλό ποσοστό των κόκκινων δανείων. Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι στην Ελλάδα, ο κίνδυνος για bail in είναι κάτι παραπάνω από ορατός, με την κυβέρνηση να μην προχωράει στο νομοθετικό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς για την ρύθμιση χρεών (αναδιάρθρωση) χιλιάδων επιχειρήσεων και δη μικρομεσαίων.

Επιπλέον, σχετικό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης, αφορά στο λεγόμενο «ακαταδίωκτο των στελεχών» που θα προχωρούν σε διαγραφές ή αναδιαρθρώσεις δανείων, το οποίο θα ισχύει και για υπαλλήλους των εφοριών και των ασφαλιστικών ταμείων που θα εμπλέκονται στη διαδικασία.

Υψηλόβαθμα στελέχη των συστημικών τραπεζών, μιλώντας σε ελληνικές εφημερίδες επισημαίνουν την τεράστια ανάγκη για κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι το πολύ τις 15 Μαρτίου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο στόχος τριμήνου για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο οποίος θα ελεγχθεί από τον SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα.

Φεύγουν και πάλι οι καταθέσεις

Στην έκθεσή του για την ελληνική Οικονομία η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρεται να «δίνει πόντους» στα σενάρια του κουρέματος, κάνοντας λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δις ευρώ.

Επιπλέον, αναφορικά με τη ρευστότητα των τραπεζών, τα πράγματα δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν, αναχαιτίζοντας έτσι την ανοδική τάση που είχε καταγραφεί πέρσι και είχε δώσει ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης στα ταμεία των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, το τέλος του 2016 άφησε τις καταθέσεις στα 121,4 δισ. ευρώ, ήτοι αυξημένες κατά 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2015.

Όπως διαφάνηκε από τα στοιχεία, σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών, χάθηκε περίπου το 25% της παραπάνω αύξησης, με τις καταθέσεις να μειώνονται κατά 1 δις. ευρώ.

Νέα κόκκινα δάνεια ξεφυτρώνουν

Εν τω μεταξύ, την ώρα που το τραπεζικό σύστημα δίνει αγώνα σταθεροποίησης, το τεράστια χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, το οποίο πλέον είναι δύσκολο να εξυπηρετηθεί, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, στερώντας από τις τράπεζες την απαιτούμενη ρευστότητα, γεγονός που με τη σειρά του τις εμποδίζει από το να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και να ρίξουν νερό στο μύλο της –όποιας- ανάπτυξης.

Εξάλλου, τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τράπεζες για τον πρώτο μήνα του έτους, δείχνουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται ενώ τα δάνεια στα οποία έχει γίνει αναδιάρθρωση, αρχίζουν και ξαναπερνούν στο κόκκινο.

Η ανησυχία που υπάρχει στους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους της χώρας φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη, με την Ένωση Τραπεζών να στέλνει σήμα κίνδυνου, τόσο στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σε συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό από τα δημοσιεύματα, οι τραπεζίτες φέρονται να πίεσαν πολύ για την ψήφιση των εξωδικαστικών αναδιαρθώσεων και το ακαταδίωκτο, κάνοντας σαφές ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος και η κατάσταση σοβαρή.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα