Νέες φουρτούνες στη δημόσια Υγεία

«Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας», υποστηρίζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με λήψη μέτρων προειδοποιούν οι οργανωμένοι νοσηλευτές, εάν δεν ρυθμιστούν τα εργασιακά ζητήματά τους ενόψει αυτονόμησης

Νέες φουρτούνες για το Υπουργείο Υγείας, αφού τα προβλήματα στη δημόσια Υγεία δεν φαίνεται να έχουν τελειωμό. Μετά τους κυβερνητικούς γιατρούς, αυτήν τη φορά το Υπουργείο Υγείας έχει να αντιμετωπίσει τους νοσηλευτές, οι οποίοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε μέτρα, εάν το Υπουργείο δεν αλλάξει την στάση του, ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα εργασιακά

ζητήματα των νοσηλευτών, πριν από την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, την περασμένη Πέμπτη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν «άγονη» μιας και δεν υπήρξε οποιαδήποτε θετική κατάληξη.

Δεν θα συνεχίσουμε τη συζήτηση
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο εκπρόσωπος Τύπου της συντεχνίας, Θεόδωρος Πέτελης, επεσήμανε ότι η συνάντηση της περασμένης Πέμπτης «όχι μόνο δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα», αλλά, όπως υποστήριξε, «οι νοσηλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν οποιαδήποτε συζήτηση, η οποία γίνεται απλώς και μόνο χάριν του διαλόγου, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτελης, κανένα από τα αιτήματα των νοσηλευτών δεν κατατέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ οι αποκλίσεις που υπάρχουν στα εργασιακά ζητήματα με την εφαρμογή της αυτονόμησης είναι πάρα πολλές. Κληθείς να απαντήσει ποιες είναι οι βασικές αποκλίσεις που εντοπίζονται, ο κ. Πέτελης επεσήμανε ότι η κυβερνητική πρόταση αναφορικά με τη δομή του αυτόνομου οργανισμού είναι ασαφής και κενή περιεχομένου. «Μία από τις διαφωνίες μας είναι ότι παραχωρούνται υπερεξουσίες στο εκάστοτε Συμβούλιο του αυτονομημένου οργανισμού όσον αφορά εργασιακά ζητήματα και γενικότερα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους», είπε.

«Ως Συντεχνία», συνέχισε ο κ. Πέτελης, «θα διεκδικήσουμε και θα διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού όλα τα δικαιώματα που παρέχει ο Νόμος για διαπραγμάτευση των όρων εργασίας του προσωπικού και των απολαβών του, και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση στο Συμβούλιο να αποφασίζει αυθαίρετα».

Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι η ΠΑΣΥΝΟ τάσσεται κάθετα εναντίον των συμβάσεων ορισμένου χρόνου διάρκειας που προνοούνται στον αυτονομημένο οργανισμό, γιατί καταστρατηγείται κάθε έννοια συλλογικότητας, συνδικαλιστικής οργάνωσης και δεοντολογίας. «Η σωστή πρακτική προβλέπει συμβόλαια αορίστου χρόνου με περιοδική ανανέωση των όρων και αναπροσαρμογή ωφελημάτων», επεσήμανε ο κ. Πέτελης.

Επιστημονικότητα κλάδου
Ο κ. Πέτελης ανέφερε ότι ακόμη ένα βασικό σημείο διαφωνίας, με την εργοδοτική πλευρά, είναι και η μη αναγνώριση της επιστημονικότητας του νοσηλευτικού κλάδου. «Δυστυχώς», ανέφερε ο κ. Πέτελης, «επισημαίνουμε ότι γι' ακόμη μια φορά δεν βλέπουμε την επιστημονικότητα του κλάδου να αντικατοπτρίζεται και στις οικονομικές απολαβές/αποζημιώσεις ανάλογα με την πραγματική προσφορά και συνεισφορά των νοσηλευτών στον τομέα της Υγείας».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «προτείνεται μια επιστημονική ειδική κλίμακα, η οποία δεν ξέρουμε πού βασίστηκε και πώς αξιολογήθηκε».

«Θεωρούμε ορθό και δίκαιο όπως η αναγνώριση των ακαδημαϊκών μας προσόντων γίνει με την ένταξή μας στις επιστημονικές δομές της Δημόσιας Υπηρεσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και η ίδια διαδικασία να ακολουθηθεί στο πλαίσιο του αυτόνομου νοσηλευτηρίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πέτελης.

Τέλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συντεχνίας κατέληξε λέγοντας ότι «καμία αλλαγή και κανένα σύστημα δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των εργαζομένων, μιας και στο τέλος αυτοί που θα κληθούν να στηρίξουν την οποιαδήποτε αλλαγή είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Ικανοποιημένη η ΠΑΣΥΚΙ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ικανοποιημένη από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Υγείας την προηγούμενη Παρασκευή, ως προς την εφαρμογή της δέσμης κινήτρων προς αποφυγήν του κύματος φυγής των γιατρών από τα δημόσια νοσηλευτήρια, έμεινε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΥΚΙ επεσήμανε ότι «κατά την συνάντηση δόθηκαν διευκρινίσεις και απαντήσεις για τη μη υλοποίηση της δέσμης κινήτρων που είχαν εξαγγελθεί την 1η Δεκεμβρίου 2016 προς τους κυβερνητικούς γιατρούς, και ο Υπουργός Υγείας επαναβεβαίωσε ότι τα συμφωνηθέντα με την ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. θα υλοποιηθούν ως έχουν συμφωνηθεί με αναδρομική ισχύ από την 1ην Ιανουαρίου 2017».

Τα μέτρα προνοούν μεταξύ άλλων:
- Ενίσχυση της στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων με ιατρικό προσωπικό για το έτος 2017 με 50 τουλάχιστον ιατρικούς λειτουργούς. Έχει ήδη ληφθεί πρόνοια στον Προϋπολογισμό για αύξηση των θέσεων κατά 25 ιατρικούς λειτουργός, ενώ άλλες 25 θέσεις θα περιληφθούν στο πλαίσιο του αυτόνομου οργανισμού.

- Αναβάθμιση της μισθολογικής κλίμακας των Ειδικών Ιατρών στο πλαίσιο του αυτονομημένου οργανισμού. Ως έναρξη της υλοποίησης αυτής και μέχρι την έναρξη λειτουργίας του αυτόνομου οργανισμού, θα παραχωρηθεί σε όλους τους ιατρικούς λειτουργούς που υπηρετούν στον δημόσιο τομέα, πλην των Διευθυντών Κλινικής, μια προσαύξηση στην κλίμακα που διανύουν. Νοείται ότι το υπό αναφορά μέτρο θα έχει καταληκτική ημερομηνία ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

- Παραχώρηση Επιδόματος Ευθύνης στους Βοηθούς Διευθυντές που θα εκτελούν χρέη Διευθυντή. Επίδομα Ευθύνης θα λαμβάνουν αναλογικά και Ιατρικοί Λειτουργοί, οι οποίοι παράλληλα με τα καθήκοντά τους εκτελούν χρέη Διευθυντή Κλινικής στην κλινική όπου υπηρετούν. Νοείται ότι στις περιπτώσεις αυτές, όταν στην Κλινική τοποθετηθεί Βοηθός Διευθυντής ή/και Διευθυντής Κλινικής, το επίδομα ευθύνης θα τερματίζεται αυτοδικαίως.

- Αναγνωρίζοντας τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης του ιατρικού προσωπικού, παραχωρείται άδειας απουσίας από τα καθήκοντα τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς, η οποία δεν θα υπερβαίνει τις δέκα ημέρες ετησίως ανά ιατρικό λειτουργό.

Keywords
Τυχαία Θέματα