Προπονητής-θαύμα ετών 33 (κανονικός, όχι στο Football Manager!)

Τον είπαν «baby Μουρίνιο» και «μίνι Φαν Χάαλ», μα ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν δεν έχει ανάγκη να προσδιορίζεται σε σχέση με άλλους προπονητές. Λίγες ημέρες μετά τα 33α (!) γενέθλιά του, αυτός ο... πιτσιρικάς των πάγκων, ο επόμενος κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, έκανε άλλο ένα θαύμα: πήγε τη Λειψία στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ!

«Είμαι έκπληκτος! Υπάρχουν τόσοι εξαιρετικοί συνάδελφοι που έχουν κάνει τόσο καλή δουλειά στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Το βραβείο αυτό με έχει αφήσει άφωνο, αφού καταλαβαίνω ότι είμαι rookie ακόμα, όμως είναι ένα από τα καλύτερα κίνητρα για να συνεχίσω

τη δουλειά», ήταν τα λόγια του Νάγκελσμαν κατά την παραλαβή του βραβείου του κορυφαίου προπονητή της Μπούντεσλιγκα το 2016.

Άλλοι στην ηλικία του παίζουν ακόμα μπάλα. Αυτός δεν έπαιξε ποτέ, αλλά τι σημασία έχει; Είναι νέος, μπορεί να μην έχει εμπειρία, να κάθισε στον πάγκο ομάδας πριν καλά-καλά πάρει το δίπλωμα του προπονητή, αλλά η διοίκηση της Χόφενχαϊμ αποφάσισε να εμπιστευτεί τον... «μίνι φαν Χάαλ» ή τον «baby Μουρίνιο», όπως είναι τα παρατσούκλια του, όταν ο Χούουμπ Στέφενς αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας, την άνοιξη του 2016.

Πολλοί τραυματισμοί στο γόνατο έβαλαν πρόωρα τέλος στα όνειρά του για καριέρα ποδοσφαιριστή προλαβαίνοντας να παίξει μόνο στους νέους της Μόναχο 1860 και της Άουγκσμπουργκ. Στα 19 του ήταν πια... παλαίμαχος. Αλλαγή επαγγελματικής κατεύθυνσης, λοιπόν, σκέφτηκε ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Μετά από τέσσερα εξάμηνα άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν ήταν αυτό με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί στη ζωή του.

Τα παρατάει και αλλάζει τμήμα: επιστήμη του αθλητισμού αυτή τη φορά. Σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο. Ξεμπερδεύει με το πτυχίο και πιάνει δουλειά στην Άουγκσμπουργκ, όπου συνεργάστηκε λίγο καιρό με τον σημερινό προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν, Τόμας Τούχελ. Θα συνεχίσει στη Χόφενχαϊμ αναλαμβάνοντας την ομάδα των νέων και χωρίς να περιμένει ότι τόσο σύντομα και πριν καλά-καλά ξεμπερδέψει με τα... διαδικαστικά της απόκτησης του απαραίτητου διπλώματος θα γίνει ο προπονητής της πρώτης ομάδας. Τότε τον είχαν ήδη προσεγγίσει οι άνθρωποι της Μπάγερν προτείνοντάς του να αναλάβει την ομάδα νέων. Απάντησε αρνητικά.

Τρέλα, ρίσκο και καμία λογική. Αυτοί ήταν οι πιο... ήπιοι χαρακτηρισμοί για την απόφαση της Χόφενχαϊμ να εμπιστευτεί τον Νάγκελσμαν. «Είμαι μια μεγάλη πρόκληση» περιορίστηκε να πει ο 29χρονος (γεννημένος στις 23 Ιουλίου του 1987) τότε προπονητής. «Η προαγωγή του θα γινόταν έτσι κι αλλιώς από τη νέα σεζόν και κρίναμε ότι θα ήταν καλύτερα να αναλάβει από τώρα», απάντησε στους επικριτές η διοίκηση, που συμφώνησε με τον Νάγκελσμαν για τριετές συμβόλαιο.

«Δουλεύει πολύ σκληρά. Πιστεύω σε αυτόν, είναι ανερχόμενος», έσπευσε να τον στηρίξει o Toύχελ, o προπονητής τον οποίο θαυμάζει περισσότερο και από τον Πεπ Γουαρδιόλα.

Μετά από μερικούς μήνες, οι ποδοσφαιριστές του τον παραδέχθηκαν. «Όταν βλέπουν ότι μπορείς να τους μεταδώσεις κάτι σημαντικό, δεν σκέφτονται τι ηλικία έχεις» λέει ο ίδιος.

Ανάμεσα σε άλλες καινοτομίες που εφάρμοσε ο Νάγκελσμαν είναι η συστηματική χρήση της τεχνολογίας στην προπόνηση. Χρησιμοποίησε drones για να κινηματογραφεί τις κινήσεις των παικτών, εγκαθιστώντας και ένα τεράστιο σύστημα βίντεο με τέσσερις κάμερες και μια γιγαντοοθόνη, το οποίο διαχειριζόταν μαζί με το επιτελείο του, συζητώντας ανά πάσα στιγμή με τους παίκτες σημεία της προπόνησης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με αυτό τον τρόπο, ο Νάγκελσμαν εξηγούσε στους παίκτες του πώς μπορούσαν να βελτιωθούν, με σαφείς εικόνες.

Λίγους μήνες μετά, αρκετοί είναι αυτοί που τον αποθέωναν ήδη. Η ομάδα κρατήθηκε στη Μπούντεσλιγκα έχοντας εντυπωσιακό σερί θετικών αποτελεσμάτων: επτά νίκες σε 13 παιχνίδια, ενώ μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε η Χόφενχαϊμ είχε μόλις δύο νίκες σε 20 παιχνίδια. Φαίνεται πως τελικά το νεαρό της ηλικίας του λειτούργησε θετικά για τους παίκτες, που εμφανίστηκαν μεταμορφωμένοι υπό τις οδηγίες του. Αν μετρούσαν τα αποτελέσματα των ομάδων από τον Φεβρουάριο και έπειτα εκείνης της σεζόν, τότε η Χόφενχαϊμ θα είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση. Χτυπούσε και Τσάμπιονς Λιγκ! Και η συμμετοχή στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση δεν άργησε να έρθει...

Στον πάγκο της Λειψίας κάθεται από το περασμένο καλοκαίρι.  Όλο αυτό το διάστημα το όνομα του Νάγκελσμαν «έπαιξε» για μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ακούστηκε για τη Μπάγερν και στην Αγγλία γράφτηκε ότι απέρριψε πρόταση της Άρσεναλ για να είναι αυτός που θα διαδεχόταν τον Αρσέν Βενγκέρ. Υπήρξε σενάριο και για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι επικοινώνησε μαζί του και η Ρεάλ Μαδρίτης. Μα δεν ένιωθε έτοιμος...

Όταν, μάλιστα, ακουγόταν ότι θα αντικαταστήσει τον Κάρλο Αντσελότι στους Βαυαρούς, είχε κάνει μια... επική δήλωση θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συγκριθεί με προπονητές τέτοιου επιπέδου.

«Έχω μεγάλο σεβασμό απέναντί του, αφού έχει περισσότερα τρόπαια στη συλλογή του σε σχέση με τα σώβρακα που έχω εγώ!» ήταν η ατάκα του για τον Ιταλό. Και προτίμησε από τη Χόφενχαϊμ να κάνει ένα μικρό βήμα ως τη Λειψία. Εκεί, βέβαια, δεν χρειάστηκε να φτιάξει κάτι από την αρχή ο Νάγκελσμαν. Πήρε «κληρονομιά» την ομάδα του Ραλφ Ράνγκνικ και απλά προσπαθεί για το κάτι παραπάνω: πολλοί περιμέναν πως ίσως αυτό το κάτι παραπάνω να ήταν φέτος ο τίτλος στη Μπούντεσλιγκα. Η Λειψία το πάλεψε, αλλά το πρωτάθλημα δεν ήρθε.

Το περασμένο καλοκαίρι η Λειψία κινήθηκε προσεκτικά σε ό,τι είχε σχέση με τις μεταγραφές κάνοντας προσθήκες ουσίας και όχι εντυπωσιασμού: πήρε με 18 εκατομμύρια τον Λούκμαν από την Έβερτον, πήρε επίσης τον Βολφ από την Ζάλτσμπουργκ (12 εκατ. ευρώ) και δανεικό τον Αμπάντου από την Τσέλσι. Σημαντική είναι η παρουσία του Κρίστοφερ Ενκουνκού (για τον οποίο δόθηκαν 13 εκατ. ευρώ στην Παρί) και του Πάτρικ Σχικ (δανεικού από τη Ρόμα).

Κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου πήρε τον Ντάνι Όλμο δίνοντας 30 εκατομμύριο ευρώ για τον 21χρονο Ισπανό μεσοεπιθετικό, ο οποίος «πολιορκήθηκε» από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά τελικά μετακόμισε στη Γερμανία.

Ουπαμεκανό, Χάλστενμπεργκ και Κλόστερμαν στην άμυνα και Λάιμερ στη μεσαία γραμμή είναι καταλυτικοί και, φυσικά, σημείο αναφοράς αυτής της ομάδας ήταν πάντα ο 23χρονος Τίμο Βέρνερ, ο παίκτης που... ξεπετάχτηκε όσο κανείς άλλος τα τελευταία τρία χρόνια στη Μπούντεσλιγκα, ο πρώτος σκόρερ της Λειψίας και στις τρεις σεζόν μετά την άνοδο.

Μόνο που ο Βέρνερ τους παράτησε και έφυγε. Υπέγραψε στην Τσέλσι και ενημέρωσε τον Νάγκελσμαν ότι δεν μπορεί να τον υπολογίζει για την ολοκλήρωση της σεζόν. Ο Γερμανός επιθετικός μάζεψε τα πράγματά του και πήγε στο Λονδίνο για να αρχίσει προπονήσεις με την Τσέλσι και ο Νάγκελσμαν δεν έδειξε να προβληματίζεται.

Τακτικά ο Γερμανός τεχνικός νίκησε τον πολύπειρο Ντιέγο Σιμεόνε και ας μην είχε στη διάθεσή του το πιο πολύτιμο «όπλο» του. Στη θέση του να ήταν άλλος θα έβρισκε αυτή την απώλεια εκ των προτέρων ως δικαιολογία για ένα άσχημο αποτέλεσμα. Όχι ο Νάγκελσμαν. Καθοδήγησε άψογα τους παίκτες του και πήραν μαζί αυτό που άξιζαν. Η Λειψία, με έτος ίδρυσης το 2009, είναι στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Νάγκελσμαν θα βρει απέναντί του τον μέντορά του, τον Τούχελ, και η γερμανική ομάδα την Παρί Σεν Ζερμέν. Ένα παιχνίδι πριν από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 33 του. Ως προπονητής. Θαύμα; Απλά ρεαλισμός...

Keywords
Τυχαία Θέματα