24 χρόνια από τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού - Δεν Ξεχνώ (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμπληρώνονται σήμερα 24 χρόνια από το μαύρο εκείνο   μεσημέρι της 14ης Αυγούστου του 1996 όταν  ο  26 χρονος Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε  από  τουρκικά πυρά, καθώς ανέβαινε στον ιστό της σημαίας με το τσιγάρο στο στόμα για να κατεβάσει την σημαία της κατοχής.

Λίγες μέρες νωρίτερα στις 11 Αυγούστου του 1996 πορεία 7.000 μοτοσικλετιστών, με αφετηρία το Βερολίνο, στις 2 Αυγούστου, και πέρασμα μέσα από πολλές χώρες της Ευρώπης κατέληξε στην Δερύνεια της Κύπρου.

Τούρκοι

ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Σολωμό Σολωμού που έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό. Στη συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν προς τους διαδηλωτές με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και στρατιώτες  των Ηνωμένων Εθνών  

Μετά από παρέμβαση, η σορός του Σολωμού απομακρύνθηκε από την περιοχή την ώρα που αρκετά άλλα άτομα τραυματίστηκαν από τις σφαίρες των Tούρκων στο χώρο του επεισοδίου.

Σύμφωνα με τις Ελληνοκυπριακές αρχές, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού, ήταν και ο Kενάν Aκίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και πράκτορας των Tουρκικών μυστικών Δυνάμεων. Ομάδα ανακριτών του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμόχωστου, μετά από συντονισμένες εξετάσεις, εντόπισαν τους δράστες εναντίον των οποίων εκδόθηκαν διεθνή εντάλματα σύλληψης.

Το υλικό που εξασφαλίσθηκε χρησιμοποιήθηκε για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Κανένας από τους δράστες δεν συνελήφθη.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το ευρωπαϊκό δικαστήριο βρήκε ένοχη την Τουρκία για την δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του άρθρου 2 της ευρωπαϊκής συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί δεν έγινε καμία έρευνα για να βρεθούν οι υπαίτιοι για τον θάνατο του. 

Βίντεο αφιέρωμα του Sigma το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σολωμού Σολωμού, #45, Ξεχνώ ΒΙΝΤΕΟ,solomou solomou, #45, xechno vinteo