Προωθείται η χρήση ειδικού βραχιολιoύ για κατάδικους

Η Επιτροπή Νομικών προχωρεί στη ρύθμιση της χρήσης ειδικού βραχιολιού από τους κατάδικους

-

Στην Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της χρήσης του ειδικού βραχιολιού στο χέρι ή το πόδι καταδίκων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών Σωτήρη Σαμψών, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μέτρο και εισάγονται αλλαγές ώστε να ποινικοποιείται η καταστροφή της συσκευής από εκείνον που την φέρει. Θα καθίσταται επίσης ποινικό αδίκημα η υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων διακίνησης από εκείνον που φέρει τη συσκευή.

Δικαίωμα για το ειδικό βραχιολάκι θα έχουν όσοι καταδικάστηκαν σε 4 ή λιγότερα

χρόνια φυλάκισης , έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Τα άτομα αυτά θα δικαιούνται να αιτηθούν για να εκτίσουν την ποινή τους εκτός φυλακών για χρονική περίοδο όχι μεγαλύτερη των 12 μηνών.

Επίσης δικαίωμα έχουν όσοι εκτίουν ποινή στην ανοικτή φυλακή, είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, σοβαρά άρρωστοι και κλινήρεις. Με βάση τον υφιστάμενο νόμο, έξι άτομα έχουν ήδη κάνει χρήση του βραχιολιού αυτού, ενώ με τη νέα διαφοροποίηση, ο αριθμός θα αυξηθεί. Οι Κεντρικές Φυλακές έχουν στη διάθεσή τους 50 βραχιόλια.

Από το νόμο εξαιρούνται, μεταξύ άλλων, όσοι καταδικάστηκαν για βία στην οικογένεια, για εμπορεία προσώπων και για αδικήματα κατά ηθών.

Τα βραχιολάκια αυτά θα ελέγχονται με ειδικό σύστημα από τις ΚΦ και αν ο κατάδικος υπερβεί τα επιτρεπτά όρια διακίνησης, θα κτυπήσει ο συναγερμός και ο κατάδικος θα έχει δέκα λεπτά να επανέλθει διαφορετικά θα θεωρείται δραπέτης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού είπε ότι υπήρχε αναγκαιότητα για εκσυγχρονισμό του νόμου περί φυλακών και γίνονται θετικά βήματα για να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων και να εισαχθούν κριτήρια.

Θα υπάρχει, είπε, ένας τριπλός μηχανισμός, στο σώμα του καταδικασθέντα, στο χώρο που θα διακινείται και στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα