Κόψτε το κάπνισμα, θα γίνετε πιο… έξυπνοι!

Μια νέα έρευνα του University of Edinburgh, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry, καταδεικνύει πως το κάπνισμα επιταχύνει τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου, με τέτοιο τρόπο, που μπορεί να βλάψει σημαντικά τις νοητικές ικανότητες του ανθρώπου!

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η ευφυΐα επηρεάζεται από την κακή συνήθεια πολλών, το κάπνισμα, αφού βλάπτει τις

νοητικές ικανότητες, όπως το σχεδιασμό, τη λήψη αποφάσεων και την επίλυση προβλημάτων.

Ειδικότερα, τα ευρήματα έδειξαν ότι το κάπνισμα φάνηκε να αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο ο εγκεφαλικός φλοιός λεπταίνει με το πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με σημαντικές λειτουργίες και παίζει ρολό στον προσοχή, τη γλώσσα και την εγρήγορση.

Ο ερευνητής Ian Deary, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι το ποσοστό λέπτυνσης του εγκεφάλου που συνδέεται με το κάπνισμα είναι περίπου διπλάσιο από αυτό που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες μικρότερες έρευνες. Η έρευνα επίσης υποδεικνύει ότι η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να επιτρέψει στο φλοιό του εγκεφάλου να ανακτήσει μέρος της σκληρότητας του.

Ερευνητές που διέκοψαν το κάπνισμα πριν από καιρό φάνηκε να έχουν παχύτερο εγκεφαλικό φλοιό σε σχέση με όσους διέκοψαν πιο πρόσφατα, υποδεικνύοντας ότι είχαν κάποιου βαθμού ανάρρωση.

Πηγή: iatronet.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα