Προκλητικά πανηγύρια για την Άλωση

Ισλαμιστές απαίτησαν να μπουν στην Αγία Σοφία για μια «προσευχή κατάκτησης»
Με τρισδιάστατες οθόνες, πυροτεχνήματα και στρατιώτες με οθωμανικές στρατιωτικές στολές, το ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν έκανε αναπαράσταση της Πτώσης της Βασιλεύουσας πριν από 563 χρόνια

Την αποφράδα εκείνη ημέρα του 1453, όταν η Βασιλεύουσα έπεφτε στα χέρια των Οθωμανών, γιόρτασε χθες η Τουρκία. Πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκοι πανηγύριζαν και ζητωκραύγαζαν στις ακτές του Yenikapi, της σημερινής Κωνσταντινούπολης, την 563η επέτειο από την Πτώση της Πόλης μέσω μιας μεγαλοπρεπούς εκδήλωσης, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, αραβικά, γαλλικά, ρωσικά) εξαιρουμένης, βεβαίως, της Ελληνικής.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και ο νέος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ήταν, φυσικά, ανάμεσα τους υψηλούς προσκεκλημένους, ενώ το «παρών» του έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τομπντάς. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν επιδείξεις στον ουρανό από την Τουρκική Αεροπορία και ρίχθηκαν δεκάδες πυροτεχνήματα. Επιπλέον, έγινε αναπαράσταση της Άλωσης με τη βοήθεια ειδικών εφέ υψηλής τεχνολογίας, οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, οι οργανωτές επιστράτευσαν γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό τη μεγαλύτερη στον κόσμο 3D οθόνη, ενώ υπήρχαν και εκατοντάδες ηθοποιοί ντυμένοι με οθωμανική στρατιωτική περιβολή. Με τον τρόπο αυτό το ισλαμικό καθεστώς, που κυβερνά το τελευταίο διάστημα τη χώρα, προσπάθησε να προβάλει τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο την οθωμανική μεγαλομανία της σύγχρονης Τουρκίας, που ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Εδώ και μέρες η Πόλη έχει στολιστεί με αφίσες, οι οποίες προσκαλούν τον κόσμο να γιορτάσει την «Κατάκτηση της Ισταμπούλ» από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Σημειώνεται ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί βίντεο από την υπερπαραγωγή, που ήδη προκάλεσε αντιδράσεις σε διάφορα σημεία στον κόσμο.

Η απόβαση των Τούρκων
Περίπου 9.000 αστυνομικοί, πέντε ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, μια φρεγάτα, τρεις βάρκες της ακτοφυλακής και 27 αστυνομικά σκυλιά τέθηκαν από το Σάββατο σε υπηρεσία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από μια ομάδα 1200 ατόμων, δήλωσε στο κρατικό Πρακτορείο «Ανατολή» ο Αστυνομικός Διευθυντής της Πόλης Μουσταφά Τσαλισκάν.

Επιπλέον, το Δημαρχείο Κωνσταντινούπολης, που ήταν ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης μαζί με το γραφείο του ΑΚΡ της Κωνσταντινούπολης, επεξεργάστηκαν τις υλικοτεχνικές πτυχές. Συγκεκριμένα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ισχυρή συμμετοχή, έθεσαν σε υπηρεσία 5.005 λεωφορεία, για να φέρουν από 38 περιοχές της επαρχίας τους πολίτες στην πλατεία. Συνολικά 146 πλοιάρια, που ξεκίνησαν από 21 περιοχές της Πόλης, αποβίβασαν τους πολίτες σε 26 αποβάθρες της περιοχής.

Ο Δήμος Εγιούπ της Κωνσταντινούπολης οργάνωσε επίσης το Σάββατο στον Κεράτιο Κόλπο μια γιορτή «Νεολαίας και κατάκτησης», η οποία περιελάβανε δραστηριότητες όπως τρέξιμο και αγώνες ποδηλασίας. Η εν λόγω εκδήλωση έκλεισε με την παράσταση της ομάδας Mehter του δήμου και τη διανομή του «Ρυζιού του Κατακτητή».

Εκδήλωση στην Αγιά Σοφιά
Αξίζει να σημειωθεί πως μια ημέρα νωρίτερα, στις 28 Μαΐου, και ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιούσε προσκύνημα στο Άγιον Όρος, εκατοντάδες ισλαμιστές προσευχήθηκαν στις πύλες της Αγίας Σοφίας, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, προκειμένου να απαιτήσουν το «δικαίωμα» να προσευχηθούν εκεί ως μέρος μιας εκδήλωσης που έφερε το όνομα «Προσευχή της Κατάκτησης».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ένας ιμάμης ηγήθηκε μιας προσευχής μπροστά από το μεγάλο Βυζαντινό Μνημείο, ενώ τα πλήθη φώναζαν «σπάστε της αλυσίδες, ανοίξτε την Αγία Σοφία». «Στο όνομα των χιλιάδων αδελφών μας απαιτούμε να τους επιτραπεί να προσευχηθούν μέσα στο τζαμί της Αγίας Σοφίας», δήλωσε ο Σαλίχ Τουρχάν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου «Νεολαία Ανατολίας», που διοργάνωσε τη διαδήλωση, προκειμένου να συμπίπτει με τους εορτασμούς για την επέτειο της οθωμανικής κατάκτησης της Πόλης.

Keywords
Τυχαία Θέματα