Πρώην Τ/κ διαπραγματευτές: Θετικό βήμα η απόσυρση χάρτη

Δύο πρώην διαπραγματευτές της τ/κ πλευράς, οι Οσμάν Ερτούγ και Εργκιούν Ολγκούν, θεωρούν ότι είναι «θετικό βήμα» η απόσυρση του χάρτη για το εδαφικό από την τ/κ πλευρά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους στην εφημερίδα Κίπρις ποστασί, ο Ερτούγ ανέφερε ότι ο χάρτης δεν έπρεπε εξαρχής να κατατεθεί και υποστήριξε ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, αλλά «μεταξύ κρατών», ενώ ο Ολγκούν διερωτήθηκε γιατί αποσύρθηκε μόνο ο χάρτης και όχι όλες οι προτάσεις της τ/κ πλευράς, προσθέτοντας

ότι για να επαναρχίσει η διαδικασία των συνομιλιών, θα πρέπει πρακτικά η ε/κ πλευρά να αναγνωρίσει την πολιτική ισότητα των Τ/κ.

Από την άλλη, ο Γιουτζέλ Βουράλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων, υποστηρίζει ότι αυτό που έγινε από την τ/κ πλευρά μπορεί να μετατραπεί σε παράγοντα που θα ενισχύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Όπως ανέφερε ο κ. Βουράλ, μετά το Κραν Μοντανά, στις επικρίσεις που δεχόταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για χαμένη ευκαιρία, απαντούσε ότι η τ/κ πλευρά δεν ήταν έτοιμη και δεν προέκυψε καμιά ευκαιρία. «Η ξαφνική κίνηση της τ/κ πλευράς, που ανακοινώθηκε μέσω του Τύπου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως από τον Αναστασιάδη για να ενισχύσει τη δική του στάση», δήλωσε.

Ο Τ/κ καθηγητής ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις προεδρικές εκλογές και πως η ενέργεια απόσυρσης του χάρτη δημιούργησε ανησυχία στην κοινή γνώμη και αυτό δεν συνάδει με το πλαίσιο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Εμπεριέχει σοβαρό ρίσκο, ενώ η ε/κ πλευρά δήλωσε έτοιμη να επανέλθει σε συνομιλίες εντός του πλαισίου (Γκουτέρες), η τ/κ πλευρά να δείχνει ότι βρίσκεται σε μια αναζήτηση εκτός του πλαισίου αυτού».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα