Προειδοποιούν με κλιμάκωση των μέτρων οι εργαζόμενοι

Προειδοποιήσεις προς την Κυβέρνηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν βρεθεί μια λύση, αναφορικά με το αίτημα για αυξήσεις το οποίο απέρριψε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ξεκαθαρίζουν, δε, ότι η απόφασή τους για τρίωρης στάση εργασίας στις 26 Οκτωβρίου δεν αποτελεί επικοινωνιακό μέτρο για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά μέτρο ουσίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ο

ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ήξερε πολύ καλά όταν υπέγραφε τη συμφωνία, ότι θα έπρεπε να διαπραγματευτεί εντός του περιθωρίου που προκύπτει από τον μηχανισμό που συμφωνήθηκε, προκειμένου να βρεθεί μια λύση αμοιβαία αποδεκτή.

Διαβάστε επίσης: Δεν αθετήσαμε τη συμφωνία με τους εργαζόμενους, λέει ο Υπουργός Οικονομικών

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι το σημείο στο οποίο υπαναχώρησε ο Χάρης Γεωργιάδης, καθώς δεν άφησε κανένα περιθώριο για διαπραγμάτευση που θα κατέληγε σε συμφωνία.

«Αν σήμερα έχει αλλάξει γνώμη είναι άλλο ζήτημα, αλλά η δική μας πλευρά είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τη συμφωνία που έγινε και θεωρούμε ότι είναι δίκαιο και λογικό το αίτημά μας να διαπραγματευτούμε το περιθώριο που βγάζει ένας μηχανισμός, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της ίδιας της διεύθυνσης», τόνισε.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα υποτιμητικό να συνδέεται το αίτημα των συντεχνιών για υλοποίηση των προνοιών της συμφωνίας-πλαίσιο, με την γενικότερη περιρέουσα ατμόσφαιρα σε σχέση με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

«Έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι σε τέτοιες περιόδους πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι αιτούμαστε και η Κυβέρνηση στο τι παραχωρεί», τόνισε.

Εξάλλου, όπως είπε, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει λάβει τα εύσημα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση που έχει τηρήσει σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό, έγινε ξεκάθαρο από πλευράς του ότι λόγω του ότι πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές, δεν υπάρχει η δυνατότητα να συζητήσει αυτό το θέμα, παραπέμποντας στον Μάρτιο του 2018.

«Εμείς είπαμε ότι το θέμα δεν μπορεί να διασυνδεθεί με τις εκλογές. Η συγκεκριμένη πρόνοια είναι ξεκάθαρη, η χρονική στιγμή που θα έπρεπε να συζητηθεί το θέμα ήταν εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δυστυχώς υπήρξε χρονοτριβή με αποτέλεσμα να φτάσουμε πάρα πολύ κοντά στις εκλογές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτούμε διασύνδεση τη διεκδίκηση οποιουδήποτε ωφελήματος με τις εκλογές, όπως είχε γίνει από συγκεκριμένη εργοδοτική οργάνωση», είπε.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η συγκεκριμένη απόφαση για λήψη μέτρων δεν αποτελεί ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι, ούτε προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η εν λόγω απόφαση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως τελεσίγραφο προς την Κυβέρνηση.

«Οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη ρύθμιση, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν υπαναχώρηση από αυτά που υπάρχουν στη συμφωνία. Αν δεν αλλάξει κάτι, είμαστε έτοιμοι ως εκπρόσωποι των εργαζομένων να κλιμακώσουμε τα μέτρα».

Τι λένε οι εργοδότες

Από την πλευρά τους οι εργοδοτικές οργανώσεις, καλούν τους συνδικαλιστές να κάνουν δεύτερες σκέψεις, αναφορικά με τη στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, το συνδικαλιστικό κίνημα έχει πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια με σοβαρότητα, αλλά τώρα έχει παρεκτραπεί.

«Η οικονομία σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά δεν έχει ομαλοποιηθεί πλήρως κατάσταση. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ώστε να αποκαθιστούμε μισθούς πέραν των προσαυξήσεων», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι εντός της συμφωνίας υπάρχει άλλη μια πρόνοια την οποία οι συντεχνίες αποφεύγουν να αναφέρουν, που λέει ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί δεδομένου ότι θα μπουν σε διάλογο δεδομένης της πορείας της οικονομίας, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν και πώς έχουν εξελιχθεί οι μισθοί σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικής Πολιτικής της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου έκανε έκκληση προς το συνδικαλιστικό κίνημα να μην προχωρήσει στα απεργιακά μέτρα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της σε περίπτωση κλιμάκωσης αυτών.

«Λειτουργούμε σε μια οικονομία η οποία παραμένει εύθραυστη και συζητάμε σήμερα για αυξήσεις σε μια κατηγορία εργαζομένων οι οποίοι έχουν ήδη βελτιώσει τα εισοδήματά τους μέσα από την παραχώρηση της ΑΤΑ και των προσαυξήσεων, που υπολογίζονται συνολικά στα 64 εκ. ευρώ», είπε.

Εξέφρασε, δε, τη θέση ότι οι διαπραγματεύσεις που αφορούν στο δημόσιο δεν θα πρέπει να διεξάγονται σε προεκλογικές περιόδους.

«Όσο και να θέλουμε να μην το συνδέσουμε με απλές ανακηρύξεις, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι λειτουργούμε μέσα σε αυτή την περίοδο», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα