Η τελευταία συνέντευξη Μπας ως πρέσβης ΗΠΑ στην Τουρκία

Την τελευταία συνέντευξη τύπου ως πρέσβης στην Άγκυρα έδωσε σήμερα ο Τζον Μπας, ο οποίος συμπλήρωσε τη θητεία του στην Τουρκία και αποχωρεί, αφήνοντας πίσω του… μία από τις πιο έντονες διπλωματικές κρίσεις που έχουν ζήσει Τουρκία και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η απόφαση για την αναστολή των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες ήταν μία απόφαση που ελήφθη από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, διέψευσε ότι υπάρχει

δεύτερος υπάλληλος που κρύβεται στο προξενείο της Κων/λης για να μη συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές. «Δεν φυγαδεύουμε κανέναν υπάλληλό μας, που είναι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη», είπε.

Για τον Μετίν Τοπούζ, τον Τούρκο υπάλληλο του γενικού προξενείου στην Κων/λη, που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τζον Μπας είπε ότι δεν έχει κανένα στοιχείο στην κατοχή του, που να αποδεικνύει ότι είχε διασυνδέσεις και επαφές με την οργάνωση FETÖ, του Φετουλλάχ Γκιουλέν.

Παράλληλα, εκτός από το φλέγον ζήτημα των θεωρήσεων, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και σε περιφερειακά θέματα, στα οποία εμπλέκεται η Τουρκία, όπως το Κουρδικό.

Ο Τζον Μπας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, ούτε και έναν κουρδικό διάδρομο που θα θέσει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Για το θέμα του Ιντζιρλίκ πάντως απέφυγε να απαντήσει για το αν οι ΗΠΑ σκέφτονται αποχώρηση και παρέπεμψε για την απάντηση στους Τούρκους υπευθύνους.

Όπως είπε, υπάρχουν συμφωνίες που είναι ακόμη σε ισχύ και βάσει αυτών οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τη βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα