Χάρης: Δεν αθετήσαμε τη συμφωνία με τους εργαζόμενους

Η Κυβέρνηση δεν έχει αθετήσει με κανένα τρόπο τη συμφωνία που είχε γίνει με τις συντεχνίες για ενδεχόμενη αύξηση στα μισθολόγια, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, καλώντας σε διάλογο τους εμπλεκόμενους, αλλά μετά τις προεδρικές εκλογές.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι όντως είχε γίνει συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η οποία προβλέπει τον καθορισμό του ανώτατου

ορίου αύξησης του μισθολογίου για κάθε χρόνο, συνυπολογίζοντας μια σειρά παραγόντων.

Διαβάστε επίσης: Προειδοποιούν για κλιμάκωσξη των μέτρων οι εργαζόμενοι

«Το όριο αυτό, έχει υπολογιστεί σε κάτι πιο πάνω από το 3,5%. Αυτό θα ήταν το μέγιστο, αλλά το ελάχιστο θα μπορούσε να ήταν μηδέν. Δεν είμαστε ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο. Είμαστε περίπου στο 2,7%, (το οποίο προέκυψε) μέσα από τις προσαυξήσεις, την κατάργηση της έκτακτης φορολογίας που επιβλήθηκε το 2011, μέσα από την επαναφορά της μισθολογικής αναβάθμισης σε περίπτωση προαγωγής και την ΑΤΑ, που θα δοθεί ξανά το 2018. Με όλα αυτά προκύπτει η συγκεκριμένη αύξηση του μισθολογίου», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης: Με στάση εργασίας απαντούν οι συντεχνίες στο "όχι" του ΥΠΟΙΚ

Όπως είπε, στο πλαίσιο της συμφωνίας, αλλά και στο πλαίσιο της κοινής λογικής, το κράτος είναι στο όριο των δυνατοτήτων του, ενώ υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση δεν υιοθετεί την ακραία προσέγγιση για μηδενική αύξηση.

Τόνισε, δε, ότι αυτά γίνονταν στο παρελθόν, όπου με πιέσεις και απεργίες κατά την προεκλογική περίοδο, δίνονταν γενναίες αυξήσεις και γίνονταν παραχωρήσεις.

«Δεν είναι παράγοντας που καθορίζει τη λήψη αποφάσεων η απεργία. Είναι δικαίωμα των εργαζομένων, αλλά είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να μετρήσει συνολικά τις δυνατότητες και τις ανάγκες και να πραγματοποιήσει όποια βήματα».

Στην ερώτηση γιατί βρίσκονται χρήματα σε άλλες περιπτώσεις, όπως οι επιχορηγήσεις των δήμων, αλλά όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι οι ανάγκες ιεραρχούνται στο σύνολό τους, δημιουργούνται τα περιθώρια για νέα έργα και νέες πολιτικές που η κοινωνία είχε ανάγκη.

Κάλεσε, δε, τις συντεχνίες να επανέλθουν στον διάλογο την επόμενη χρονιά και μετά τις προεδρικές εκλογές, έχοντας επιβεβαιώσει την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, ώστε να ξανασυζητηθεί το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα