Προδρόμου: Πολλές οι προσπάθειες του ΠτΔ για την Αμμόχωστο

Ως πολλοστή χαρακτήρισε την πρόσφατη προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να θέσει το ζήτημα της Αμμοχώστου ενώπιον της Διεθνούς Κοινότητας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Προδρόμου, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Γ.Γ. του ΟΗΕ σε σχέση με την Αμμόχωστο, απαρίθμησε σειρά πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει και στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

Στις 4 Ιουλίου του 2014, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπέβαλε πρόταση για την Αμμόχωστο στο πλαίσιο
των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.Τον Μάρτιο του 2016, έθεσε το ζήτημα της Αμμοχώστου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.Σε συνάντηση που είχε τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κύριο Νταβούτογλου, του έθεσε το θέμα επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.Απέστειλε σχετικές επιστολές στις 4 Αυγούστου του 2017 στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.Στις 22 Σεπτεμβρίου του 2017, επιδόθηκε άτυπο έγγραφο από πλευράς ΠτΔ προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όπου στην σελίδα με αρ. 5 γινόταν αναφορά στην Αμμόχωστο.Στις 26 Φεβρουαρίου του 2019, σε πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη στο πλαίσιο των ΜΟΕ, το τρίτο σημείο αφορούσε αποκλειστικά την Αμμόχωστο.Και η πρόσφατη επιστολή, με ημερομηνία 26 Ιουνίου, προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ειδικά για το θέμα της Αμμοχώστου.Προσπάθειες για την Αμμόχωστο έγιναν και επί εποχής του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιτεν κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το ζήτημα της Αμμοχώστου σε κάθε ευκαιρία και συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, είτε στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είτε πρόσφατα στο Πεκίνο.

Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου τι αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, μετά και από την επιστολή που του απέστειλε, δήλωσε ότι αυτό που αναμένουμε είναι την επαναβεβαίωση των θέσεων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την Αμμόχωστο, οι οποίες, όπως είπε, αυτή τη στιγμή παραβιάζονται.

Εκτός από την επαναβεβαίωση των θέσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει ότι ίσως υπάρξει μια στήριξη στην πρότασή του προς την τουρκοκυπριακή ηγεσία για σύσταση ουδέτερης τεχνικής επιτροπής υπό την αιγίδα των Η.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα