Τα ψηφίσματα που ενέκρινε η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ

Κάποιες πρόνοιες των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, κενά και χρήζουν άμεσης τροποποίησης, αναφέρεται σε απόφαση ψηφίσματος της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ).


Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ), η οποία συνήλθε στη Λευκωσία

στις 20 Ιουνίου 2019, ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με την ανάγκη για «Τροποποίηση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης».

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, μετά από δύο σχολικές χρονιές εφαρμογής των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, έχει διαφανεί ότι κάποιες πρόνοιες των εν λόγω Κανονισμών παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, κενά και έχουν αρνητικές παρενέργειες, με αποτέλεσμα την πρόκληση αναστάτωσης στα σχολεία, διοικητικής και οργανωτικής επιβάρυνσης, που λειτουργούν σε βάρος εκπαιδευτικών, μαθητών και της λειτουργίας των σχολείων εν γένει και, ως εκ τούτου, χρήζουν άμεσης τροποποίησης.

Σημειώνεται ότι η ύπαρξη προβλημάτων από την εφαρμογή των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης αναγνωρίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι μεταξύ των ζητημάτων που θα πρέπει μελετηθούν σοβαρά και να τροποποιηθούν, είναι θέματα που σχετίζονται με τις αποβολές των μαθητών/-τριών, με την απαγόρευση της μεταφοράς και χρήσης κινητών τηλεφώνων και άλλων έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών στις αίθουσες διδασκαλίας, πέρα από τα όσα ήδη προβλέπονται στους υφιστάμενους Κανονισμούς, με την μαθητική στολή και της ευπρεπούς εμφάνισης των μαθητών/-τριών, με την ενίσχυση και υποστήριξη των μαθητών που παρουσιάζουν χαμηλές μαθησιακές επιδόσεις.

Αναφέρεται, επίσης, ότι κατά την περίοδο Μάιου-Ιουνίου δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων έχει αρνητικό αντίκτυπο στους/στις εκπαιδευτικούς, στους/στις μαθητές/-τριες και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και ότι τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπουν οι Κανονισμοί είναι τόσο ασφυκτικά, που προκαλούν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, τον προγραμματισμό των σχολικών εργασιών και στο τελικό αποτέλεσμα.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, επιβάλλεται η άμεση επανεξέταση και διόρθωση του συνολικού πλαισίου λειτουργίας των σχολείων κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου.

Στο ψήφισμα αναφέρεται, επίσης, ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν και διορθωθούν πολλές από τις μεταβατικές διατάξεις οι οποίες περιέχονται στη Νομοθεσία και αφορούσαν κυρίως τον πρώτο χρόνο εφαρμογής – μεταβατική περίοδος - των εν λόγω κανονισμών.

Σημειώνεται ότι η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ να προβεί στις δέουσες ενέργειες, έτσι ώστε να επισπευσθεί ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και να προωθηθούν οι όποιες τελικές εισηγήσεις επί των πιο πάνω, αλλά και άλλων θεμάτων, το συντομότερο, στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Εξάλλου, η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 20 Ιουνίου 2019, αφού συζήτησε το θέμα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εκπαιδευτικών που μονιμοποιήθηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011, σημειώνει ότι μετά την ψήφιση του Νόμου 113(1)2011, με τον οποίο καταργήθηκε η παροχή εφάπαξ ποσού και κρατικής σύνταξης στους δημοσίους υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011, ένα μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών μελών της Οργάνωσής εργάζονται χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, σε ψήφισμά της, καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην Κυβέρνηση για τη μη υλοποίηση των επανειλημμένων δεσμεύσεων που ανέλαβε τα τελευταία χρόνια για την επίλυση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος, καθώς και για τη μη τήρηση των διαδοχικών χρονοδιαγραμμάτων που η ίδια έθετε ή συμφωνούσε, με αποτέλεσμα να καταπατούνται τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα εκατοντάδων καθηγητών, όπως και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες που προνοούν την αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Πάγια Θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι η επαναφορά του Κυβερνητικού Επαγγελματικού Σχεδίου Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων που ίσχυαν πριν από τον Οκτώβριο του 2011, για όλους τους εργαζομένους στον Δημόσιο Τομέα, με αναδρομική ισχύ.

Σημειώνουμε ότι λόγω της απαράδεκτης κωλυσιεργίας και καθυστέρησης που καταγράφεται για την επίλυση του προβλήματος, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η Κυβέρνηση, καταγράφονται ήδη περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αφυπηρετούν χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε συνταξιοδοτικού ωφελήματος. Κατά συνέπεια, απαιτούμε όπως στους εν λόγω συναδέλφους, οι οποίοι έχουν αφυπηρετήσει χωρίς οποιαδήποτε συνταξιοδοτική κάλυψη, παραχωρηθούν άμεσα συνταξιοδοτικά ωφελήματα με βάση το υφιστάμενο Κυβερνητικό Επαγγελματικό Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία εργοδότησής τους.

Στο ψήφισμά της, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ θέτει επιτακτικά τη συνταξιοδοτική κάλυψη των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο Σχολείο και οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν κατά ή μετά την 1.10.2011 και εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ να προβεί σε κάθε ενέργεια έτσι ώστε οι εν λόγω εκπαιδευτικοί να ενταχθούν στο κυβερνητικό επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων, λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία εργοδότησής τους, με οποιοδήποτε εργασιακό καθεστώς (συμβασιούχοι, έκτακτοι κ.ά.).

Επιπρόσθετα, το ΚΔΣ εξουσιοδοτείται να αξιοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου (νομικές προσφυγές, απεργιακά ή/και άλλα μέτρα),  και παράλληλα, το ΚΔΣ καλείται να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις άλλες επηρεαζόμενες οργανώσεις για τον συντονισμό των ενεργειών, καθώς και να επιδιώξει τον διάλογο και τη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και τα κόμματα, για την επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος των ανασφάλιστων εκπαιδευτικών, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2019.

Σημειώνεται στο ψήφισμα ότι, σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί δίκαια και εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί το συνταξιοδοτικό ζήτημα των ανασφάλιστων Καθηγητών, το ΚΔΣ εξουσιοδοτείται να συγκαλέσει έκτακτη ΠΣΓΑ, που θα έχει ως αποκλειστικό θέμα τη λήψη δυναμικών μέτρων αντίδρασης για το εν λόγω θέμα.

Απόφαση  Ψηφίσματος για την «Ενιαία Εκπαίδευση»
---------------------------------------------------------------------
Η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ) της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε στη Λευκωσία στις 20 Ιουνίου 2019, αφού συζήτησε το θέμα της Ενιαίας Εκπαίδευσης, καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του, σε σχέση με αυτό το κεφαλαιώδες για την Εκπαίδευση ζήτημα και να προχωρήσει τάχιστα σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε η Κύπρος από τη μια να συμμορφωθεί με τη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών και από την άλλη οι σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί να έχουν ξεκάθαρες οδηγίες, που να είναι συμβατές με τις διεθνείς συμβάσεις, για τον τρόπο διαχείρισης κάθε περίπτωσης ξεχωριστά.

Όπως αναφέρεται σε ψήφισμα της για την Ενιαία Εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να αφουγκραστεί και να υιοθετήσει τις εισηγήσεις που έχουν καταθέσει επανειλημμένως όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς και να αντιμετωπίσει την Ενιαία Εκπαίδευση πλέον ως ολοκληρωμένο Σύστημα Εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας και όχι με τον τρόπο που το πράττει μέχρι σήμερα.

Προστίθεται ότι χωρίς αμφιβολία τα είκοσι τελευταία χρόνια δεν έγιναν από την Αρμόδια Αρχή ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις γι’ αυτό το ζήτημα, παρόλο που ο αριθμός των παιδιών που ενέπιπταν και εξακολουθούν να εμπίπτουν στις πρόνοιες του Νόμου του 1999, ο οποίος και θα πρέπει να αναθεωρηθεί και προσαρμοστεί στα νέα επιστημονικά δεδομένα, ολοένα και αυξάνεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να σταματήσει να καθιστά τους εκπαιδευτικούς εξιλαστήρια θύματα για να κρύψει τις ανεπάρκειες, τα κενά και τις αποτυχίες της δικής τους πολιτικής.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επιβάλλεται να  προχωρήσει σε αλλαγές για να μπορέσει το σύστημα να καλύψει τις ανάγκες των  συγκεκριμένων παιδιών, στο πλαίσιο της Ενιαίας, πλέον, Εκπαίδευσης, όπως η διαμόρφωση διαφοροποιημένων των Αναλυτικών Προγραμμάτων, η διαφοροποίηση της Αξιολόγησης των παιδιών, η ενίσχυση των δομών του Υπουργείου Παιδείας με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, η εισαγωγή δεύτερου εκπαιδευτικού στην τάξη, η επιμόρφωση εκπαιδευτικών.

Στο ψήφισμα της, η ΠΣΓΑ καλεί το ΚΔΣ να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε το Υπουργείο Παιδείας τάχιστα να εναρμονίσει τη Νομοθεσία και τις πολιτικές για την Ειδική / Ενιαία Εκπαίδευση με τις σύγχρονες ανάγκες, τις βέλτιστες πρακτικές και τα όσα προβλέπονται στη σχετική σύμβαση του ΟΗΕ για τα παιδιά με αναπηρίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα