Προ των πυλών η πώληση της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου

Αναβρασμός φαίνεται ότι επικρατεί στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με το σκηνικό να είναι έτοιμο να αλλάξει άρδην, με εξαγορές, συγχωνεύσεις και νέους επενδυτές που καταφθάνουν από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν σύντομα, τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς, όσο και στην Ελληνική Τράπεζα και στην Alpha Bank Κύπρου.

Εν προκειμένω, η Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου βρίσκεται μόλις ένα βήμα από την εξαγορά της από ξένους επενδυτές. Πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι αν και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη με τις πλευρές να παίζουν τα δυνατά τους χαρτιά προκειμένου να καταλήξουν στην όσο το δυνατόν λειτουργικότερη συμφωνία, το νέο σχήμα έχει σχεδόν καταλήξει.

Ανώτατες πηγές του ομίλου της Τράπεζας στην Ελλάδα ανέφεραν στο SigmaLive ότι παρά τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες περί λιβανέζικων τραπεζών που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την θυγατρική στην Κύπρο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για, όχι κάποιον οργανισμό, αλλά για Λιβανέζο επιχειρηματία με πείρα στον τραπεζικό κλάδο και καλή γνώση των συνθηκών και των δεδομένων που επικρατούν στην Κύπρο.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η διαδικασία διαμόρφωσης των τελικών δεδομένων παραμένει δυναμική, χωρίς οι δυο πλευρές να έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία, με τις λεπτομέρειες να κρίνουν την έκβαση μέχρι και στην εκπνοή των υπογραφών.

Σαφές προβάδισμα φαίνεται πως έχει σύμφωνα με νέες πληροφορίες ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Maurice Sehnaoui, ο οποίος, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της USB Bank, αποτελώντας ταυτόχρονα το μεγάλο φαβορί για την καρέκλα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η τελευταία εξέλιξη θέτει εκτός παιχνιδιού τον πρώην CEO της Barclays Bob Diamond, Atlas Merchant Capital, ο οποίος φιγουράριζε σε σχετικά περίοπτη θέση στο shortlist της Τράπεζας το οποίο διαμορφώθηκε τόσο με βάση το ενδιαφέρον που έχει μέχρι στιγμής εκφραστεί, όσο και με τις προσφορές που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις πώλησης θυγατρικών της Τράπεζας Πειραιώς, περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του Ομίλου το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από τον περασμένο Δεκέμβριο και περιλαμβάνει την αποδέσμευση από το βασικό άρμα στην Ελλάδα, τράπεζες σε χώρες του εξωτερικού όπως η Κύπρος αλλά και η Αίγυπτος. Οι παράμετροι που περιλαμβάνει το σχέδιο ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους μεσοπρόθεσμους στρατηγικούς και χρηματοοικονομικούς στόχους της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα