Πρέσβειρα ΗΠΑ: Η επανενωμένη Κύπρος θα είναι πηγή έμπνευσης

H ειρηνική επανένωση της Κύπρου θα έχει απήχηση και πέραν από τα σύνορα του νησιού, καθώς η Κύπρος θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όσους επιθυμούν να ορίσουν ένα νέο μέλλον μετά από ένα οδυνηρό παρελθόν, δήλωσε η νέα Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο

Kathleen Ann Doherty, επιδίδοντας το πρωί, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Αμερικανίδα Πρέσβης υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ επαινούν την ηγεσία και τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης και συνολικής λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει τη χώρα" και επεσήμανε πως οι ΗΠΑ , ως φίλη χώρα της Κύπρου, είναι πανέτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει «να οδηγήσει στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και μόνη κυριαρχία και μια και μόνη ιθαγένεια, σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, διασφαλίζοντας τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων".

"Ένα κράτος που είναι και θα εξακολουθήσει να είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και πολλών άλλων διεθνών οργανισμών, και του οποίου η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη δεν θα περιορίζονται από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων από τρίτες χώρες και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί», ανέφερε.

Αξιόλογος φίλος και εταίρος η Κύπρος

Η νέα Αμερικανίδα Πρέσβης, περιγράφοντας την Κύπρο ως ένα αξιόλογο φίλο και εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί προς την αναβάθμιση των υφιστάμενων διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, καθώς και προς την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή και πέραν αυτής.

«Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, στην ενίσχυση της επιβολής του νόμου, καθώς και στη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε νέους τρόπους συνεργασίας σε ζητήματα μεγάλης σημασίας τόσο για την Κύπρο όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την περιοχή», υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στους συνεχώς αναπτυσσόμενους οικονομικούς δεσμούς Κύπρου - ΗΠΑ, η Αμερικανίδα Πρέσβης σημείωσε ότι οι δεσμοί αυτοί αποτελούν ακόμη μία απόδειξη της ισχυρής σχέσης ΗΠΑ-Κύπρου και αντιπροσωπεύουν ένα απτό παράδειγμα της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην τεράστια πρόοδο που έχουν σημειώσει οι Κύπριοι στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.

Διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα παροτρύνει σθεναρά τις αμερικάνικες επιχειρήσεις να επισκεφθούν την Κύπρο, να μελετήσουν τις δυνατότητές της και να αποτελέσουν μέρος του λαμπρού μέλλοντός της και της αναπτυσσόμενης οικονομίας της, επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα, η ύπαρξη προόδου για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος θα έχει ένα ακόμα πιο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία ολόκληρου του νησιού».

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι "μετά τη μη επανάληψη πράξεων, οι οποίες παραβίαζαν την άσκηση από την Κύπρο των κυριαρχικών της Δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την αλλαγή ηγεσίας στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει το οποίο αναβίωσε την ελπίδα μας ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ο οποίος επανάρχισε τον περασμένο Μάιο, θα οδηγήσει σε συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

"Αυτή η ελπίδα βασίζεται στην πεποίθηση μου, ανέφερε ο Πρόεδρος, ότι και εγώ και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί μοιραζόμαστε το ίδιο πολιτικό σθένος και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά για να υλοποιήσουμε το κοινό όραμα του λαού μας, που επιθυμεί την επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσω μιας βιώσιμης, διαρκούς και λειτουργικής διευθέτησης. Μιας διευθέτησης που να συνάδει πλήρως με τις αρχές και αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του κοινοτικού κεκτημένου, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων του 1977 και 1979 όπως και την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014", είπε.

Αναφερόμενος στην κυπριακή οικονομία, σημείωσε πως πριν δυόμισι χρόνια, αμέσως μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κύπρου, η χώρα αντιμετώπιζε τίποτα λιγότερο από την οικονομική κατάρρευση. «Σήμερα μπορώ περήφανα και με σιγουριά να επιβεβαιώσω τα λόγια σας ότι η Κύπρος είναι μια επιτυχής ιστορία οικονομικής μεταρρύθμισης. Η οικονομία έχει επίσημα βγει από την ύφεση και καταγράφει από φέτος οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Όπως είπε, "η φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα την οποία θέσαμε, η οποία στοχεύει στο σύστημα συντάξεων και κοινωνικής πρόνοιας, στη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας, προσδοκεί στο να θέσει τις βάσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη". Επεσήμανε πως "έχουμε χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση ως μια ευκαιρία για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, για να ενισχύσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και να προσελκύσουμε ξένες άμεσες επενδύσεις με απώτερο στόχο να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία γα όλους τους Κυπρίους".

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί μέσω της δέσμευσης των δυο χωρών στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, των παράνομων ναρκωτικών, της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Είπε εξάλλου πως "η ανάμειξη αμερικανικών εταιρειών στην εκμετάλλευση των κυπριακών αποθεμάτων υδρογονανθράκων σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μεταξύ των χωρών μας, όπως και στην επέκταση των επενδυτικών μας δεσμών και της συνεργασίας μας στους τομείς της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας. Η ανακάλυψη από την ENI ίσως του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου παγκοσμίως στις ακτές της Αιγύπτου, μπορεί να αλλάξει τους όρους στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, επεκτείνοντας τη στρατηγική της σημασία", πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και είναι πάντα έτοιμη για συνεργασία και βοήθεια σε ποικίλους τομείς για το αμοιβαίο συμφέρον των χωρών και των λαών μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, πριν το διορισμό της ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, η κ. Ντόχερτι "υπηρέτησε ως Υποπρέσβης στη Ρώμη από το Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015".

Προηγουμένως, αναφέρεται, υπηρέτησε ως Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών στο Τμήμα Ευρωπαϊκών και Ευρωασιατικών Υποθέσεων, όπου ήταν υπεύθυνη για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δυτική Ευρώπη. Πριν από τη θέση αυτή, ήταν Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ένωσης και Περιφερειακών Υποθέσεων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα