Πράσινο φως για αλλαγές στον Συνεργατισμό

Αποφασιστικό βήμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί η δημιουργία σχετικής πλατφόρμας διαχείρισης από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την Ισπανική Εταιρεία Altamira Asset Management, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο κ. Γεωργιάδης, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι η κίνηση αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του προβλήματος

στο σύστημα τραπεζών της Κύπρου.

Εξάλλου, προσθέτει, αποτελεί εποπτική απαίτηση η αναζήτηση τέτοιων λύσεων από εξειδικευμένους οίκους.

«Συνεπώς, η κάθοδος στην Κύπρο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού οίκου διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων, δεν μπορεί πάρα να αποτελεί σημαντική εξέλιξη», καταλήγει.

Νωρίτερα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μετά από έγκριση των σχετικών ψηφισμάτων της Ειδικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα 17/7/2017 στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας, αποφάσισε τη δημιουργία πλατφόρμας εξυπηρέτησης κόκκινων δανείων και Ακινήτων με την Altamira.

Επιπλέον, ενέκρινε την εισαγωγή του συνόλου του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι 6.036.000.000 κοινών μετοχών της Τράπεζας, ονομαστικής αξίας €0,28 έκαστη, στην Κύρια Αγορά του ΧΑΚ στην τιμή των €0,10 έκαστη, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τέλος, εγκρίθηκε η μετονομασία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε «Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα Λτδ».

Ποια είναι η Altamira

Η εταιρία Altamira είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Ακινήτων στην Ευρώπη με €65 δισ. χαρτοφυλάκιο υπό διαχείριση.

Η Altamira ξεκίνησε ως η πλατφόρμα εξυπηρέτησης προβληματικών δανείων και ακινήτων της Banco Santander.

Το 2014 εισήλθε στο κεφάλαιο της το Αμερικανικό Θεσμικό Ταμείο Apollo Global Management με συνολική επένδυση πέραν των €600εκ. Την ίδια χρονιά, η ισπανική SAREB, η οποία αποτελεί την κακή τράπεζα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ανέθεσε στην Altamira τη διαχείριση 50.000 προβληματικών λογαριασμών και ακινήτων. Αντίστοιχη συμφωνία διατηρεί και με την Πορτογαλική Oitante.

Η Altamira είναι επίσης ο διαχειριστής των προβληματικών δανείων της BBBVA, Bain Capital και της Banco Santander, από την οποία πρόσφατα ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο της Banco Popular.

Keywords
Τυχαία Θέματα