Πούτιν: Τα συμφέροντα της Ρωσίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη

Τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι αδύνατο να κατασταλούν, είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται υπόψη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην ρωσική τηλεόραση με το πέρας της πρώτης ημέρας επαφών του στο Πεκίνο, κληθείς να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι σκοπός του είναι «να καταστείλει τον Πούτιν, ώστε να μην μπορεί να δημιουργεί τα προβλήματα, που δημιούργησε».

«Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους άλλους και τότε δεν θα χρειάζεται

να κατασταλεί κανένας. Ενώ η επιδίωξη να καταπιέζουμε κάποιον συνέχεια για κάποιο λόγο ή και χωρίς κανέναν λόγο είναι που οδηγεί σε προβλήματα», είπε ο πρόεδρος Πούτιν, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Μπάιντεν έναν «από τους πιο έμπειρους πολιτικούς στον κόσμο όσον αφορά το χρόνο που έχει περάσει στα λεγόμενα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας» και αναφερόμενος όχι μόνο στον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά «και τις πολιτικές ελίτ των ΗΠΑ συνολικά», οι οποίες «φυσικά, αγαπούν με τη συνήθη λάμψη τους - και το κάνουν καλά - να χαμογελούν βάσει πρωτοκόλλου και να χτυπούν τους πάντες στον ώμο. Αλλά ο σεβασμός προς τους άλλους ανθρώπους και τις άλλες χώρες, τους άλλους λαούς, έγκειται σε κάτι άλλο, στο να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντά τους. Και τότε δεν θα υπάρχει ανάγκη να καταπιεστεί κανένας».

«Η ίδια η επιδίωξη, θα επαναλάβω αυτή τη σκέψη, να καταπιέσεις κάποιον, σημαίνει ακριβώς ότι έχουν ακόμη περισσότερα να διδαχθούν. Και κύριο είναι να μάθουν να σέβονται τους άλλους. Αυτό συμπεριλαμβάνει την αναζήτηση, την ικανότητα να βρίσκεις συμβιβασμούς», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, υπενθυμίζοντας το ρωσικό ρητό «έναν αιώνα ζεις, έναν αιώνα μαθαίνεις» και χαρακτηρίζοντας «όχι κακό κατά μία έννοια», εάν υπάρχει στις ΗΠΑ ενδιαφέρον για τη Ρωσία και εάν ένα «έμπειρο πρόσωπο, που γνωρίζει ποιους στόχους πρέπει να θέσει στον εαυτό του και πώς να τα επιτύχει», όπως ο πρόεδρος Μπάιντεν, «δεν έχει άλλους στόχους, παρά πώς να οικοδομήσει τις σχέσεις του με την Ρωσία».

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στο περιθώριο του Φόρουμ «Μία ζώνη, ένας δρόμος» στο Πεκίνο, ο Β. Πούτιν είπε ότι ο Βίκτωρ Όρμπαν «ανήκει σε μια ολιγάριθμη ομάδα Ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι ξέρουν πώς να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους, το κάνουν αυτό με επιμονή, συνέπεια και, κατά την γνώμη μου, με αρκετό τακτ. Οι απόψεις μας κάθε άλλο παρά συμπίπτουν πάντοτε, επιπλέον, συχνά βρισκόμαστε σε απολύτως διαφορετικές γραμμές, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητάμε και να αναζητούμε λύσεις σε ορισμένα θέματα και προβλήματα».

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, αύριο ο Β.Πούτιν θα χαιρετίσει το Φόρουμ αμέσως μετά τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίν και θα έχει μαζί του κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Διαβάστε επίσης: Συνοχή και ενότητα ζήτησε η Μέτσολα από τους 27

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα