Πούτιν: Η κρατική υπόσταση Ουκρανίας κινδυνεύει αν συνεχιστεί ο πόλεμος

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε την Τρίτη ότι το κράτος της Ουκρανίας θα μπορούσε να υποστεί ένα «ανεπανόρθωτο πλήγμα» εάν συνεχιστεί το μοτίβο του πολέμου και η Ρωσία δεν θα αναγκαστεί ποτέ να εγκαταλείψει τα κέρδη που έχει σημειώσει.

Ο Πούτιν έκανε τα τηλεοπτικά σχόλιά του μια ημέρα αφότου η Ελβετία συμφώνησε να φιλοξενήσει μια παγκόσμια σύνοδο κορυφής, κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ρώσος Πρόεδρος απέρριψε «τις ούτω καλούμενες

φόρμουλες ειρήνης» που συζητούνται στη Δύση και την Ουκρανία και τις «απαγορευτικές απαιτήσεις» που συνεπάγονται. «Λοιπόν, αν δεν θέλουν (να διαπραγματευτούν), τότε μην το κάνουν!», υπογράμμισε.

«Τώρα είναι προφανές, όχι μόνο η αντεπίθεση (της Ουκρανίας) απέτυχε, αλλά η πρωτοβουλία βρίσκεται εντελώς στα χέρια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Εάν συνεχιστεί αυτό, η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας μπορεί να υποστεί ένα ανεπανόρθωτο, πολύ σοβαρό πλήγμα», τόνισε.

Οι δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με την πορεία του πολέμου έγιναν όλο και πιο σίγουρες και επιθετικές τους τελευταίους μήνες, με την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας να αποφέρει ουσιαστικά κέρδη έναντι των καλά εδραιωμένων ρωσικών δυνάμεων. Η Ρωσία ελέγχει επί του παρόντος το 17,5% του εδάφους της Ουκρανίας.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η συζήτηση για διαπραγμάτευση ήταν «μια προσπάθεια να μας παρακινήσει να εγκαταλείψουμε τα κέρδη που έχουμε σημειώσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Αλλά αυτό είναι αδύνατο. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι αδύνατο».

Μια φόρμουλα ειρήνης που προτάθηκε από τον Ζελένσκι ζητά, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η Ρωσία λέει ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν τις «νέες πραγματικότητες» που δημιουργούν οι δυνάμεις της στο έδαφος.

«Οι προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ ήταν νοθευμένες»

Ο Πούτιν, υποψήφιος για μια νέα εξαετή θητεία σε εκλογές που οι αντίπαλοί του λένε ότι είναι παρωδία της δημοκρατίας, δήλωσε την Τρίτη ότι οι προηγούμενες εκλογές στις ΗΠΑ είχαν νοθευτεί με ταχυδρομική ψηφοφορία.

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι προηγούμενες εκλογές παραποιήθηκαν μέσω ταχυδρομικής ψηφοφορίας... Αγόρασαν ψηφοδέλτια για 10 δολάρια, τα συμπλήρωσαν και τα πέταξαν σε γραμματοκιβώτια χωρίς καμία επίβλεψη από παρατηρητές», είπε ο Πούτιν, χωρίς να προσκομίσει στοιχεία.

Οι αντίπαλοι του Πούτιν λένε ότι οι εκλογές του Μαρτίου στη Ρωσία δεν είναι πραγματική αναμέτρηση, καθώς ο πρόεδρος κατέχει αδιαμφισβήτητη εξουσία και ο κύριος αντίπαλός του, Αλεξέι Ναβάλνι, εκτίει περισσότερα από 30 χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες που ο Ναβάλνι λέει ότι ήταν πλαστές.

Ακόμη, αναφέρουν ότι η χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δημιουργεί περιθώρια στις αρχές για χειραγώγηση της ψηφοφορίας υπέρ του Πούτιν χωρίς αυτή να ανιχνευθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ/Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα