Συμβουλευτικό μηχανισμό για τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων δημιουργεί η ΕΕ

Ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή στη Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα, η οποία είναι ουσιαστικά φόρουμ για συνεργασία της Κομισιόν, των κρατών μελών, της φαρμακοβιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών για πρόληψη και αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων κρίσιμης σημασίας, δημοσίευσε την Τρίτη η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός συμβουλευτικού μηχανισμού για καθορισμό των προκλήσεων, των προτεραιοτήτων

δράσης και των πιθανών λύσεων για τις ελλείψεις φαρμάκων κρίσιμης σημασίας στην ΕΕ, και ο οποίος θα λειτουργεί επίσης ως δίκτυο για την επιτάχυνση της υλοποίησης της δράσης της ΕΕ στον τομέα αυτόν. Ο μηχανισμός θα έχει διάρκεια πέντε ετών, αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του την άνοιξη και να δημοσιεύσει τις πρώτες συστάσεις της μέχρι το φθινόπωρο.

Η δημιουργία της συμμαχίας «σηματοδοτεί την έναρξη μιας συντονισμένης προσπάθειας για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων στην ΕΕ και την διαφοροποίηση των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού» δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

«Ως νέος βιομηχανικός πυλώνας της ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, η Συμμαχία θα συμβάλει στην αλλαγή του τρόπου παραγωγής και προμήθειας φαρμάκων και τελικά θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού μας», εξήγησε η κ. Κυριακίδου.

Στην πράξη, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο μηχανισμός θα αναπτύσσει συστάσεις προς την Επιτροπή, τα κράτη μέλη και άλλους φορείς στην ΕΕ σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ελλείψεις φαρμάκων, επικεντρώνοντας στα φάρμακα για τα οποία υπάρχει ο υψηλότερος κίνδυνος ελλείψεων βάσει του σχετικού καταλόγου τον οποίο δημοσίευσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τον Δεκέμβριο του 2023.

Στην προσπάθεια αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν μέτρα όπως η διερεύνηση τρόπων διαφοροποίησης των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού μέσω στρατηγικών διεθνών εταιρικών σχέσεων, η ενίσχυση της ικανότητας της Ευρώπης να παράγει και να καινοτομεί στο πλαίσιο της παραγωγής φαρμάκων κρίσιμης σημασίας και των συστατικών τους, με συντονισμένο τρόπο, η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής προσέγγισης για τη δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων στην ΕΕ και η συμβολή στην μόχλευση και την ευθυγράμμιση της ενωσιακής και της εθνικής χρηματοδότησης για την εφαρμογή λύσεων στις ελλείψεις φαρμάκων.

Η Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα είναι ανοικτή σε όλες τις εταιρείες και τους οργανισμούς, τα κράτη μέλη, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους οργανισμούς τους, τους κοινωνικούς εταίρους, την κοινωνία των πολιτών, καθώς και σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας, ασθενείς, καταναλωτές και άλλες ομάδες ενδιαφερόμενων μερών, όργανα και οργανισμούς της ΕΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο που είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα (https://europa.eu/!JMwrTB ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα