Πότε ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την αύξηση των εξωδίκων

Στην τελική ευθεία μπήκε η συζήτηση στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής αναφορικά με την αύξηση των ποινών.

Στη συζήτηση τέθηκαν απόψεις και εισηγήσεις τόσο από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών όσο και από την Αστυνομία. Οι βουλευτές έλαβαν υπόψη τις εν λόγω εισηγήσεις και βάζουν τις τελευταίες πινελιές στον κανονισμό που οδεύει για ψήφιση στην ολομέλεια τον ερχόμενο Μάρτιο. Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SigmaLive,

είναι η οι αλλαγές να τεθούν στην ολομέλεια ομόφωνα απ’ όλα τα κόμματα.

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του SigmaLive, ο βασικός κορμός της αύξησης των ποινών παραμένει ο ίδιος. Οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές που γίνονται ωστόσο δεν έχουν στόχο την εκ βάθρων αλλαγή αλλά την εφαρμογή μιας πιο προσιτής πολιτικής.

Το εξώδικο, για παράδειγμα, για παράνομη στάθμευση σε χώρους αναπήρων θα είναι στα 300 ευρώ σύμφωνα με τις εισηγήσεις των βουλευτών ενώ το Υπουργείο είχε εισηγηθεί 200 ευρώ. Το υφιστάμενο εξώδικο είναι στα 85 ευρώ.

Το εξώδικο που αφορά την ζώνη ασφαλείας και το κράνος θα τύχει διαφοροποίησης. Η πρόταση του Υπουργείου ήταν να εκτοξευτεί το εξώδικο, απ’ τα 85 ευρώ δηλαδή να πάει στα 300. Οι βουλευτές εισηγούνται διπλή εφαρμογή. Την πρώτη φορά δηλαδή να είναι στα 150 για την ζώνη και στα 200 για το κράνος ενώ την δεύτερη φορά να είναι 300 και για τις δυο παραβιάσεις.

Οι υπόλοιπες προτεινόμενες αλλαγές

-Για υπερβολική ταχύτητα προτείνεται αύξηση σε €5 ανά χιλιόμετρο και αύξηση των βαθμών ποινής από 2 μέχρι 4.

-Για υπέρβαση ταχύτητας κατά 50% προτείνεται αύξηση εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης όπως και αύξηση βαθμών ποινής από 3 μέχρι 6.

-Για υπέρβαση ταχύτητας κατά 75% προτείνεται η αύξηση του εξώδικου σε €5 ανά χιλιόμετρο υπέρβασης όπως και η αύξηση των βαθμών ποινής από 4 μέχρι 8.

- Για υπερβολική ταχύτητα και οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών, προτείνεται ποινή φυλάκισης μέχρι 4 έτη ή και χρηματικό πρόστιμο μέχρι €15.000.

-Τα εξώδικα για κράνος και ζώνη αυξάνονται από €85 στα €300 συν 3 – 6 βαθμούς ποινής.

-Στα €300 η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και μπορούν να επιβάλλονται 5 - 10 βαθμοί ποινής.

-Για παραβίαση φώτων τροχαίας το εξώδικο αυξάνεται από €85 στα €200 και οι βαθμοί ποινής από 2 - 4 σε 3 - 6.

Επόμενη συζήτηση της Επιτροπής θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή.

Keywords
Τυχαία Θέματα