Εκτός η Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το απόγευμα της Τρίτης η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο Διάσκεψη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης. Αξίζει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στη Διάσκεψη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πολιτικός πόλεμος.

Όπως

αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ανακοίνωση της Άγκελα Μέρκελ τονίζεται πως στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αφρικανική Ένωση και Αραβικός Σύνδεσμος.

Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει φυσικά ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει ζητήσει προθεσμία δύο ημερών προκειμένου να αποφασίσει τι θα κάνει με το τελικό κείμενο της συμφωνίας που κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα.

Απούσα η Ελλάδα

Στη Διάσκεψη δεν έχει προσκληθεί όπως φαίνεται η Ελλάδα, ενώ νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναφέρει ότι η χώρα είχε καταθέσει αίτημα συμμετοχής.

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Ο ρόλος του Βερολίνου

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ.

Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριά η ευθύνη Μητσοτάκη για την απουσία της Ελλάδας

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την απουσία της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, καταλόγισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ανακοίνωση από τη Γερμανική Καγκελαρία των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα στη διαδικασία, αλλά περιλαμβάνει δυο νέους συμμετέχοντες- την Αλγερία και το Κονγκό – αποτελεί ένα ακόμη πισωγύρισμα για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνει ακόμη ότι «η Ελλάδα συμμετείχε στην προηγούμενη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας τον Νοέμβριο του 2018 και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δια του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα» και καταλήγει: «Συνεπώς, μάλλον δεν είναι η Τουρκία απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα, αλλά η Ελλάδα απούσα από μια κρίσιμη διαδικασία που πλέον αφορά τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί βαριά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

ΚΙΝΑΛ: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου επέρριψε το ΚΙΝΑΛ με ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας αιχμηρά ότι προσκλήθηκαν χώρες όπως η Τουρκία, το Κονγκό και η Αλγερία.

«Καρφιά» και από το ΜέΡΑ25

Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε και το ΜέΡΑ25 διά του εκπρόσωπου Τύπου του, Μιχάλη Κριθαρίδη. Ο κ. Κριθαρίδης ανέφερε ότι: «Εκτός των συνομιλιών για τη Λιβύη θα βρεθεί η χώρα μας στη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για το εν λόγω θέμα στο Βερολίνο την Κυριακή 19/1/2020 και στην οποία θα λάβει φυσικά μέρος και η Τουρκία, η Ιταλία και η Αίγυπτος. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά περίτρανα ότι το “ναι σε όλα” και η ανεύθυνη υπακοή σε Τράμπ-Νετανιάχου-Πολυεθνικές από τη μια και Τρόικα-Βρυξέλλες από την άλλη, μόνο επιζήμια είναι και απομονώνει τη χώρα διεθνώς».

Πηγή: Εκτός η Ελλάδα από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα