Πότε και γιατί άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη

Πολύς λόγος γίνεται για το ζήτημα της μετάβασης των Τ/κ από το οδόφραγμα του Λιμνίτη για να παραστούν στις εκδηλώσεις στο πλαίσιο των "εορτασμών" για τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας από τους Τούρκους το 1964.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές της περιοχής, στα πρώτα στάδια μετά το 1974 μέχρι και τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003 η διέλευση των Τ/κ γινόταν δια θαλάσσης. Από τη διάνοιξη των πρώτων οδοφραγμάτων το 2003 οι Τ/κ περνούσαν από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, μετά από ειδική διευθέτηση μεταξύ των δυο πλευρών και πάντα με τη συνοδεία των ΗΕ.

Η

Τηλλυρία μετά τις τουρκικές ναπάλμ (βίντεο)

Ωστόσο το οδόφραγμα του Λιμνίτη, από το 2003 μέχρι και το 2009 ήταν κλειστό. Τα πρώτα οχήματα που πέρασαν από το οδόφραγμα την ημέρα δοκιμαστικής διάνοιξης του τον Αύγουστο του 2009, ήταν δυο ασθενοφόρα, ένα του κατοχικού καθεστώτος και ένα του ιατρικού Κέντρου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. Το ασθενοφόρο ακολούθησε τη διαδρομή Κάτω Πύργου-Λευκωσίας μέσω Λιμνίτη, Ξερού Ποταμού και Μόρφου. Κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Το ασθενοφόρο των κατεχομένων πέρασε στις ελεύθερες περιοχές και κατευθύνθηκε προς τα Κόκκινα.

Η απάντηση της Κυβέρνησης στα πυρά για τους Τ/κ στα Κόκκινα

Η διαδρομή διήρκησε γύρω στη 1 ώρα και 45 λεπτά και ήταν αρκετά δύσκολη καθώς ο παλιός δρόμος που είχε κατασκευαστεί πριν την ανεξαρτησία του νησιού, δημιούργησε προβλήματα.

Η ολοκλήρωση και η επίσημη διάνοιξη του οδοφράγματος

Στη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ, προβλεπόταν η διαπλάτυνση αυτού του δρόμου. Το όλο έργο, αξίας 4.300.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ο δρόμος είναι συνολικού μήκους 5,7 χιλιομέτρων και θα συνδέει τον Κάτω Πύργο με το Λιμνίτη, καθιστώντας πιο προσιτή τη μετάβαση από την Τηλλυρία στη Λευκωσία.

Το οδόφραγμα δόθηκε στην κυκλοφορία για χρήση από το κοινό στις 14 Οκτωβρίου 2010.

Το οδόφραγμα άνοιξε στη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στην οποία παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Φρανκ Ούρμπανιτς και ο αναπληρωτής Διευθυντής του περιφερειακού γραφείου της UNDP, Χαολιάγκ Ξου.

Η όλη προσπάθεια για διάνοιξη του οδοφράγματος ήταν μακρά και χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Αρχικά ήταν οι αντιδράσεις του κατοχικού στρατού ο οποίος διαφωνούσε με μια τέτοια εξέλιξη, εν συνεχεία η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων πρόβαλλε διάφορα προσκόμματα επιζητώντας ανταλλάγματα για τη διάνοιξη άλλων οδοφραγμάτων.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των Τ/κ που περνούν το οδόφραγμα για τους εν λόγω εορτασμούς είναι πιο μικρός, καθώς το 2015 πέρασαν πέραν των 2000 Τ/κ, το 2016 γύρω στους 1000 ενώ το 2017 γύρω στα 900 άτομα.

Τι προνοεί η Συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για το οδόφραγμα του Λιμνίτη

Η συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για το Λιμνίτη, μεταξύ άλλων, προνοεί:

τη διέλευση ατόμων που επιθυμούν να επισκεφτούν τα Κόκκινα πάντα με τη συνοδεία ΗΕ. Οι επισκέψεις θα γίνονται με τη χρήση μικρών λεωφορείων κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακήθα μεταφέρονται λογικές ποσότητες φαγητού, νερού και άλλων μη στρατιωτικών προμηθειών με τη συνοδεία των ΗΕ στα ΚόκκιναΤα Κόκκινα θα ενωθούν με το πλησιέστερο σύστημα ηλεκτροδότησης πριν καν την διάνοιξη του οδοφράγματος.Ασθενοφόρα θα μπορούν να επισκέπτονται τα Κόκκινα για να μεταφέρουν ασθενείς. Αντίστοιχα θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι Ε/κ το οδόφραγμαΣε περίπτωση φωτιάς τ/κ πυροσβεστικά οχήματα και συνοδευτικές υδροφόρες θα μπορούν να πηγαίνουν στα Κόκκινα Θα γίνονται διευθετήσεις όποτε κριθεί απαραίτητο έτσι ώστε να υπάρχει μαζική διέλευση για συγκεκριμένες εκδηλώσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα