Το Κίνημα Ταυτότητας που «καθαρίζει» την Μεσόγειο

Η εμφάνιση του πλοίου C-Star στην Μεσόγειο, προκάλεσε το τελευταίο διάστημα έντονο προβληματισμό τόσο για τα κίνητρα όσο την δράση του, ειδικά μετά το περιστατικό στα κατεχόμενα. Το συγκεκριμένο πλοίο που ξεκίνησε μια αποστολή-επιχείρηση με όνομα «Defend Europe», ισχυρίζεται πως στόχος του

είναι να σταματήσει τη διέλευση πλοίων με λαθρομετανάστες κυρίως προς την Ιταλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη και να τους αναγκάσει να επιστρέψουν πίσω εκεί από όπου ξεκίνησαν. Αρκετοί όμως είναι αυτοί που ανησυχούν για την συγκρότηση μιας παραστρατιωτικής ναυτικής δύναμης με άγνωστα κίνητρα.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της η «Defend Εurope», οι διάφορες « ανθρωπιστικές’’ ΜΚΟ πραγματοποιούν λαθρεμπόριο εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της ηπείρου μας. Αυτοί ευθύνονται για τον μαζικό πνιγμό χιλιάδων Αφρικανών στη Μεσόγειο. Αλλά δεν θα κοιτάζουμε πλέον από μακριά. Εμείς θα κάνουμε κάτι εναντίον αυτού».

Ο στόχος τους

Όσον αφορά τους στόχους της αποστολής τους όπως οι ίδιοι αναφέρουν είναι να ξεκινήσουν μια αποστολή έρευνας και διάσωσης προκειμένου να καταγράψουν τα κατορθώματα των ΜΚΟ, να εκθέσουν τη συνεργασία τους με τους λαθρέμπορους και να παρέμβουν όταν διαπράττουν κάτι παράνομο. «Θα φτάσουμε στο Λιμάνι της Συρία και θα τους προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Στόχος μας είναι να παρέμβουμε εκεί όπου αδυνατούν να δράσουν οι πολιτικοί και να σταματήσουμε την θανατηφόρα παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη. Αν έχουμε ένα σήμα SOS, εμείς φυσικά θα σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο - και θα τους παραδώσουμε στην Λιβυκή Ακτοφυλακή για να βεβαιωθούμε ότι θα τους μεταφέρει στο πλησιέστερο λιμάνι, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Εμείς δεν θα εισέλθουμε στα χωρικά τους ύδατα χωρίς άδεια! Το Defend Europe θα κάνει πιο ασφαλή την Μεσόγειο Θάλασσα ».

Το Κίνημα Ταυτότητα

Το πλοίο έχει αγοραστεί από το γαλλικό «Κίνημα Ταυτότητας» (Generation Identitaire) και η συγκέντρωση των κεφαλαίων κίνησης έγινε μέσω Διαδικτύου όπου σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του κατάφεραν να εξασφαλίσουν 170.000 ευρώ από τα μέσα του Μαΐου. Το «Κίνημα Ταυτότητας» ανήκει ιδεολογικά στον χώρο της λεγόμενης εναλλακτικής δεξιάς (alt-right) και έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2002 στην Γαλλία και αποτελείται κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας. Τα μέλη της κίνησης εμφανίζονται ως υπέρμαχοι και υπερασπιστές της ευρωπαϊκής ταυτότητας και πολέμιοι της λεγόμενης γενιάς του Μάη του ’68. Δείτε την διακύρυξη στο πιο πάνω βίντεο.

Το «Μανιφέστο του Κινήματος»

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ως «μανιφέστο» του κινήματος το βιβλίο «Generation Identity: A Declaration of War Against the 68ers» το οποίο γράφτηκε το 2013 ο 23χρονος Αυστριακός Markus Willinger. Ουσιαστικά πρόκειται για μια «κήρυξη πολέμου» ενάντια στην «πολιτισμική επανάσταση» της γενιάς του ’68 στην Γαλλία. Το βιβλίο μεταφράστηκε και στα ελληνικά από τον υ Δ. Παπαγεωργίου με τίτλο «Η γενιά της ταυτότητας. Μια διακήρυξη πολέμου κατά της γενιάς του ’68». ¨Όπως σημειώνει ο μεταφραστής «Της γενιάς του ’68, μιας Αριστεράς που εκφράζεται επακριβώς στη χώρα μας από αυτό που ονομάζεται “γενιά του Πολυτεχνείου”, και αφού εξεγέρθηκε στη συνέχεια κατέλαβε τα πόστα της εξουσίας και προσπάθησε να διαμορφώσει το σύνολο της κοινωνίας γύρω της, όπως το είχε φανταστεί στα επηρεασμένα από το κίνημα του πολιτιστικού μαρξισμού νεανικά χρόνια της. Στην πορεία βέβαια μπόλιασε αυτές τις φαντασιώσεις με την ευδαιμονία των ανοδικών χρόνων του καπιταλισμού».

Αρκετοί είναι ωστόσο αυτού που κατηγορούν το πλήρωμα του πλοίου ως φασίστες, νεοναζί και ξενοφοβικούς χαρακτηρισμούς που οι ίδιοι αρνούνται.

Παντού ανεπιθύμητοι

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές βδομάδες ο καπετάνιος, ο βοηθός καπετάνιος και το οκταμελές πλήρωμα του πλοίου είχαν συλληφθεί από την κατοχική λιμενική «αστυνομία» και οδηγήθηκαν στο λιμάνι της σκλαβωμένης Αμμοχώστου. Ο ιδιοκτήτης του πλοίου, Sven Tomas Egerstrom, είχε αρχικά μεταβεί από την Βρετανία στα κατεχόμενα μέσω των ελεύθερων περιοχών. Ενώ είχαν κατηγορηθεί για πλαστά έγγραφα, στην συνέχεια δεν προέκυψαν αρκετά στοιχεία για κράτηση των μελών του πληρώματος και έτσι αφέθηκαν ελεύθερα και με τη συνοδεία της «αστυνομίας». Στην συνέχεια το πλοίο έφτασαν στα ανοιχτά της Κρήτης, όπου και παρέμεινε για περίπου 36 ώρες στα ανοιχτά στη νήσο Κουφονήσι όπου δεν έγινε δεχτό το αίτημα του για ελλιμενισμό. Ακολούθως το C Star έβαλε πλώρη για την Τυνησία όπου και ακινητοποιήθηκε αφού το τυνησιακό συνδικάτο απηύθυνε έκκληση να εμποδιστεί ο ανεφοδιασμός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα