Πόσοι ξένοι επενδυτές έχουν λάβει κυπριακό διαβατήριο;

Στα 3.336 ανέρχονται τα άτομα που έλαβαν διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω επενδύσεων από το 2008 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Από αυτά, οι 1.685 αφορούν περιπτώσεις επενδυτών και οι 1.651 μέλη της οικογένειας αυτών, όπως συζύγους, ενήλικα τέκνα και γονείς.

Οι εν λόγω αριθμοί προκύπτουν από απάντηση που έδωσε ο κ. Πετρίδης σε επερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση

των βουλευτών Κωστή Ευσταθίου και Ηλία Μυριάνθους διευκρινίζει ότι ουδεμία από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 15 Μαΐου του 2017, ουδεμία έτυχε ειδικής μεταχείρισης όσον αφορά στην σειρά προτεραιότητας, τονίζοντας ότι το «Σχέδιο για την κατ’ εξαίρεση Πολιτογράφηση μη Κύπριων επενδυτών/επιχειρηματιών» εφαρμόστηκε συστηματικά από τον Μάιο του 2013 και εντεύθεν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την εξέταση και διεκπεραίωση των εν λόγω αιτήσεων κυμαίνεται από δύο μέχρι πέντε μήνες.

Επιπλέον, σημειώνει ότι από την 1η Ιουνίου 2013 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 εξετάστηκαν 1529 αιτήσεις και εξ αυτών απορρίφθηκαν οι 49. Οι βασικότεροι λόγοι απόρριψης ήταν η μη ικανοποίηση των οικονομικών κριτηρίων που είχαν τεθεί από τις εκάστοτε συναφείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, μικρός αριθμός αιτήσεων απορρίφθηκαν επειδή οι αιτούντες δεν πληρούσαν τον όρο των προαναφερθεισών αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για κατοχή λευκού ποινικού μητρώου ή άλλες προϋποθέσεις που περιγράφονται στη νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα