Πώς το άγαλμα της Μέδουσας συνδέεται με το κίνημα #MeToo στη Ελλάδα

Πώς μπορεί να συνδεθεί το κίνημα #MeToo με το άγαλμα της Μέδουσας;

Η Μέδουσα ήταν μια πανέμορφη κοπέλα με πλούσιες μπούκλες και ιέρεια της Αθηνάς. Ο Ποσειδώνας, ο οποίος ήταν μόνιμα σε μια κόντρα με την Αθηνά, προσέγγιζει τη μέδουσα μέσα στο ιερό και την βιάζει. Η Αθηνά θεωρώντας το συμβάν μεγάλη προσβολή αντιδρά. Δεν τιμωρεί όμως τον Ποσειδώνα, αλλά την μέδουσα. Την μεταμόρφωσε σε τέρας, αντικατέστησε τα πλούσια μαλλιά της με φίδια και την καταράστηκε.

Η Μέδουσα αναγκάστηκε να κρυφτεί και τελικά το τραγικό τέλος της ζωής της ήρθε από το ατσάλι του Περσέα που της

στέρησε τη ζωή. Οι Γυναίκες που χαρακτηρίζονται ως επιζούσες μετά από σεξουαλική παρενόχληση δεν πρέπει ούτε να φοβούνται ούτε να κρύβονται. Παρόλα αυτά σήμερα, η ιστορία αυτή εμπνέει το κοινό διαφορετικά. Τονίζει ότι δεν φταίει ποτέ το θύμα και κάποια στιγμή ο θύτης θα τιμωρηθεί όπως έγινε και με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Αντιδράσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για το άγαλμα της Μέδουσας όταν συνδέθηκε με το κίνημα MeToo το 2020.

Το άγαλμα του Luciano Garbati «Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα», που παρουσιάζει μια ανατρεπτική εκδοχή του αρχαίου μύθου έγινε δέκα χρόνια μετά τη δημιουργία του, σύμβολο της νίκης των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων.

#Metoo was started by a Black woman, but a sculpture of a European character by a dude is the commentary that gets centered? Sigh. https://t.co/q36rohNxsG

— Wagatwe Wanjuki
Keywords
Τυχαία Θέματα