Πώς ΝΑΤΟ και ΓεΣΥ έβαλαν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

Επικίνδυνα έχει ανέβει το πολιτικό θερμότερο τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις αντιπαραθέσεις και τις αλληλοκατηγορίες που έχουν ξεσπάσει με φόντο τόσο το Κυπριακό και τη συζήτηση περί ΝΑΤΟϊκών εγγυήσεων καθώς επίσης και για το ΓεΣΥ.

Τις πρώτες φωτιές, άναψε ο τέως Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, με tweet του την Κυριακή (18/11).

Ο κ. Παμπορίδης υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσπάθησε να πείσει τους Δερματολόγους να

πουν βροντερό «ΟΧΙ» στο ΓεΣΥ. «Αναφέρθηκε δε με πολλούς επαίνους στο πρόσωπο μου. Τον ευχαριστώ πολύ. Εν θα μείνει πάνω μου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ο τέως Υπουργός Υγείας, την ίδια ημέρα, επανήλθε με νεότερο tweet, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ ότι μαζί με βουλευτές άλλων δυο κομμάτων ετοιμάζονται να ανατρέψουν το ΓεΣΥ με πρόσχημα τις βελτιώσεις του συστήματος. «Περιμένετε να δούμε ποιοι θα έχουν το «θάρρος» να συνυπογράψουν τις τροπολογίες. Οι μάσκες επιτέλους θα πέσουν», έγραψε.

Το γάντι σήκωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος απάντησε στον κ. Παμπορίδη ως εξής: «Είσαι εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Επιτέλους είναι ώρα να σταματήσεις τα σικέ παιχνίδια».

Με τον Παμπορίδη να ανταπαντά στο ίδιο ύφος: «Εκτός τόπου και χρόνου είναι η προσωπική σου προσπάθεια να κατευθύνεις την ΕΔΕΚ και την ΔΕΟΚ ενάντια στην μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ που πρώτος οραματίστηκε ο Βάσσος Λυσσαρίδης από το 1968. Τα λοιπά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Την Τρίτη (20/11) η ΕΔΕΚ μέσω της εκπροσώπου Τύπου του κινήματος Μαρίας Παναγιώτου, διέψευσε πληροφορίες και δημοσιεύματα που έφεραν τον Μαρίνο Σιζόπουλο να είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να του ασκήσει πίεση για τροποποίηση του ΓεΣΥ υπέρ της ιδιωτικής ιατρικής.

Την ίδια ημέρα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ξεκαθάρισε ότι το ΓεΣΥ πρέπει να προχωρήσει χαρακτηρίζοντας υποβολιμαία τα σχετικά δημοσιεύματα και υπενθυμίζοντας ότι το ΔΗΚΟ έχει ψηφίσει όλους τους προϋπολογισμούς που αφορούν το ΓεΣΥ.

Και ενώ οι αλληλοκατηγορίες και οι φήμες για νόθευση του Γενικού Σχεδίου Υγείας κορυφώνονταν στην πολιτική αντιπαράθεση μπήκε και το ζήτημα του ΝΑΤΟ.

Το όλο θέμα ανέκυψε μετά από συνέντευξη του Γ.Γ του ΑΚΕΛ την Κυριακή (18/11) μέσω της οποίας ξεκαθάριζε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή λύση του Κυπριακού με εγγυήτρια δύναμη το ΝΑΤΟ.

Την Δευτέρα (19/11) ο Άντρος Κυπριανού, μιλώντας σε ανοικτή συγκέντρωση ενημέρωσης μελών και φίλων του ΑΚΕΛ υποστήριξε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, βολιδοσκόπησε ανεπίσημα στέλεχος του κόμματος αν ενδέχεται να αποδεχτούν λύση του Κυπριακού με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Από το ΑΚΕΛ διαψεύδουν τις πληροφορίες ότι επρόκειτο για μια χαλαρή συζήτηση του ποδαριού στη Βουλή μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη υπονοώντας ότι είχε σοβαρότερη μορφή. Ο υπουργός Εξωτερικών, δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο επί τούτου.

Ακολούθησε τοποθέτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο οποίος αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έθεσε ζήτημα νατοϊκών εγγυήσεων, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί οτιδήποτε.

Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη την Δευτέρα (19/11) ο οποίος ερωτηθείς για το ζήτημα των ΝΑΤΟϊκών εγγυήσεων δήλωσε: «Δεν έθεσα τίποτα εκτός συζήτησης».

Το ΑΚΕΛ αντέδρασε έντονα εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για νέους κινδύνους και περιπέτειες στις οποίες θα βρεθεί η Κύπρος με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ μιλώντας στο SigmaLive, δήλωσε ότι κατά την συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Τουρκία, την ερχόμενη Παρασκευή (23/11) θα του ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματος του για το ΝΑΤΟ.

Κατά των ΝΑΤΟϊκών εγγυήσεων σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού τάχθηκαν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα