Ανάμεικτα τα ευρήματα για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας

Πρόοδος, αλλά και καθυστερήσεις καταγράφονται ταυτόχρονα στην πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν. Με βάση αυτή την έκθεση το Eurogroup θα αποφανθεί αργότερα για την εκταμίευση, τον Φεβρουάριο, 600 περίπου εκ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.

Αναλυτικά, η έκθεση καταγράφει ότι πραγματοποιήθηκαν 16 ειδικές

μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις έως το τέλος του 2018 που καλύπτουν και τους έξι τομείς πολιτικής. "Μέχρι σήμερα, όλα αυτά προχωρούν, αλλά καμία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί", αν και αυτό, όπως καταγράφει η έκθεση, ήταν αναμενόμενο.

Στην πράξη κανένα από τα 16 ορόσημα δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάποια από αυτά είχαν οριστεί έτσι κι αλλιώς για το τέλος του έτους (πχ ο προϋπολογισμός), υπάρχει άλλη μια ομάδα μέτρων (όπως π.χ. οι ιδιωτικοποιήσεις και το Ελληνικό) που προχωράνε, αλλά δεν αναμένεται πρόβλημα, και μια ομάδα μέτρων για τα οποία υπάρχει όντως σημαντικό πρόβλημα.

Σε αυτή την τρίτη κατηγορία εντάσσεται η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Εγνατία AE, η στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων και τα περιφερειακά λιμάνια (αυτά τα ορόσημα δεν ήταν αυστηρά για το τέλος του 2018).

"Αν οι ελληνικές αρχές επιταχύνουν τις κινήσεις τους, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την επόμενη έκθεση του Φεβρουαρίου", σχολιάζουν κοινοτικοί κύκλοι.

Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στο δεύτερο μισό του Ιανουαρίου για την επικαιροποίηση της αξιολόγησης.

"Ο ρυθμός υλοποίησης ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό ή υπόκειται μόνο σε σύντομες καθυστερήσεις σε δεσμεύσεις" όπως η έγκριση προϋπολογισμού σύμφωνα με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, η αγορά ενέργειας, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και οι ιδιωτικοποιήσεις, όπως αναφέρεται.

"Ωστόσο, υπάρχουν καθυστερήσεις για αρκετές συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επείγοντα χαρακτήρα, ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό και πολύ πριν από την έκδοση της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης προς το τέλος Φεβρουαρίου 2019", σημειώνει η έκθεση.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, την εκκαθάριση των καθυστερήσεων, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και το κεντρικό σύστημα προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, το νομικό πλαίσιο των εργαλείων εκκαθάρισης και ιδίως του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, τις διαδικασίες εγκατάστασης και λειτουργίας αδειών για δραστηριότητες στον τομέα των περιβαλλοντικών υποδομών, και τον διορισμό διοικητικών γραμματέων.

H έκθεση σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση των θεσμών της αγοράς εργασίας και η διαπραγμάτευση των μισθών τα τελευταία χρόνια βοήθησαν την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα του κόστους και συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών απασχόλησης και στην μείωση των ποσοστών ανεργίας. Η λειτουργία της αγοράς εργασίας υποστηρίζεται περαιτέρω από ένα σχέδιο δράσης για την αδήλωτη εργασία, η εφαρμογή της οποίας βρίσκεται σε καλό δρόμο και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι "οι επιλογές που θα λάβουν οι κοινωνικοί εταίροι και οι ελληνικές αρχές τους επόμενους μήνες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό του κατά πόσον οι διαπραγματεύσεις για τις μισθολογικές αυξήσεις στη μεταπολιτική περίοδο παρέχουν οικονομικά υγιή αποτελέσματα, συμβατά με την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης".

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την Κομισόν τίποτα από τα δύο δεν συνιστά "backtracking", υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα. Καθίσταται, ωστόσο, σαφές ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να είναι σωστές και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις και όχι ό,τι συνέβαινε το 2009. Ο δε κατώτατος μισθός θα προσδιορισθεί με απόφαση της κυβέρνησης και όχι των κοινωνικών εταίρων, όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα