Εντοπίστηκαν οστά Ε/κ αγνοούμενου σε πηγάδι σε κατεχόμενη Σίντα

Τα οστά ενός Ελληνοκύπριου εντόπισε την Τρίτη σε πηγάδι, στην κατεχόμενη Σίντα, δικοινοτική ομάδα εκταφής της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).


Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ, Νέστορας Νέστορος, πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη οστών Ε/κ αγνοούμενου εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ πριν από λίγο καιρό είχαν εντοπιστεί τα οστά μιας Τ/κ στον κατεχόμενο Άγιο Ερμόλαο Κερύνειας.

Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος,

οι εργασίες εκταφής στη Σίντα βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους. Ανέφερε ότι η μαρτυρία που είχε η ΔΕΑ για την συγκεκριμένη τοποθεσία αφορούσε έναν Ε/κ αγνοούμενο, ενώ υποστηρικτικός ήταν ο ρόλος της οικογένειας του αγνοουμένου, που πιθανολογείται ότι εντοπίστηκε στο πηγάδι.

Είπε ακόμη ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΔΕΑ αντιμετώπισε διάφορες δυσκολίες, τόσο σε σχέση με την παραχώρηση άδειας από τον ιδιοκτήτη του πηγαδιού, όσο και σε σχέση με την ίδια την εκταφή.

Εξήγησε ότι πριν από την ανασκαφή έγινε απάντληση υδάτων από το πηγάδι, ενώ χρησιμοποιήθηκε εξειδικευμένη εταιρεία για την προσέγγιση του χώρου εκταφής με ασφάλεια από τους αρχαιολόγους.

Ο κ. Νέστορος εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν τα ευρήματα της ΔΕΑ, ενώ είπε ότι ανασκαφές συνεχίζονται σε Στρόβολο, Βώνη, Κιόνελι και Δίκωμο.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της ΔΕΑ, η πρόσβαση στο πηγάδι εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια του προσωπικού, καθώς ο ιδιοκτήτης δεν παραχώρησε άδεια για τη διάνοιξη ράμπας.

Για τον λόγο αυτό, οι αρχαιολόγοι της ΔΕΑ έπρεπε να καταφύγουν στη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού που διέθετε την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη για την κατάβαση στο ασταθές και βαθύ πηγάδι, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού.

Η ΔΕΑ εκφράζει τέλος τις συμπάθειές της προς τις οικογένειες των αγνοουμένων, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της στους ανθρώπους του νησιού να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα