Πώς η παραλλαγή Δέλτα επιτυγχάνει την εξαιρετικά γρήγορη εξάπλωσή της

Από την πρώτη εμφάνισή της στην Ινδία στα τέλη του 2020, η παραλλαγή Δέλντα του SARS-CoV-2 έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Οι ερευνητές μπορεί τώρα να γνωρίζουν γιατί η Δέλτα ήταν τόσο επιτυχημένη: τα άτομα που έχουν μολυνθεί παράγουν πολύ περισσότερο ιό από ό, τι εκείνα που έχουν μολυνθεί με την αρχική έκδοση του SARS-CoV-2, καθιστώντας το πολύ εύκολο να εξαπλωθεί.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Nature, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η παραλλαγή Δέλτα θα μπορούσε να

είναι περισσότερο από δύο φορές πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2. Για να μάθουν το γιατί, ο επιδημιολόγος Τζινγκ Λου στο επαρχιακό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νόσων του Γκουανγκντόνγκ της Κίνας και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν 62 άτομα που μπήκαν σε καραντίνα μετά από έκθεση στο COVID-19 και που ήταν μερικά από τα πρώτα άτομα στην ηπειρωτική Κίνα που μολύνθηκαν με το στέλεχος Δέλτα.

Η ομάδα εξέτασε το «ιικό φορτίο» των συμμετεχόντων της μελέτης - ένα μέτρο της πυκνότητας των ιογενών σωματιδίων στο σώμα - κάθε μέρα καθ 'όλη τη διάρκεια της λοίμωξης για να δει πώς άλλαξε με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα πρότυπα μόλυνσης των συμμετεχόντων με αυτά των 63 ατόμων που προσβλήθηκαν από το αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2 το 2020.

Σε μια πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου , οι ερευνητές ανέφεραν ότι ο ιός ήταν αρχικά ανιχνεύσιμος σε άτομα με την παραλλαγή Δέλετα τέσσερις ημέρες μετά την έκθεση, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο έξι ημερών μεταξύ των ατόμων με το αρχικό στέλεχος, υποδηλώνοντας ότι η Δέλτα αναπαράγεται πολύ πιο γρήγορα. Άτομα που είχαν μολυνθεί με τη Δέλτα είχαν επίσης ιικά φορτία έως 1.260 φορές υψηλότερα από αυτά σε άτομα που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Δύο δόσεις εμβολίων Pfizer ή AΖ είναι αποτελεσματικές κατά της Δέλτα

Ο συνδυασμός ενός μεγάλου αριθμού ιών και μιας σύντομης περιόδου επώασης έχει νόημα ως εξήγηση για την αυξημένη μεταδοτικότητα της Δέλτα, δήλωσε ο επιδημιολόγος Benjamin Cowling στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η τεράστια ποσότητα ιού στην αναπνευστική οδό σημαίνει ότι τα υπερδιαδεδομένα συμβάντα είναι πιθανό να μολύνουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους και ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να αρχίσουν να διαδίδουν τον ιό νωρίτερα αφού μολυνθούν.

Και η σύντομη επώαση καθιστά την ανίχνευση επαφών πιο δύσκολη σε χώρες όπως η Κίνα, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τις επαφές κάθε μολυσμένου ατόμου και απαιτεί από αυτούς να καραντίνα. «Με όλα τα πιο πάνω δεδομένα  η Δέλτα είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσει», λέει ο Cowling.

Η ερευνήτρια γενετικής Emma Hodcroft στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία συμφωνεί ότι ο μηχανισμός έχει νόημα. Αυτή και ο Cowling υποψιάζονται ότι οι εκτιμήσεις για την ακριβή διαφορά στο ιικό φορτίο μεταξύ της Δέλτα και του αρχικού στελέχους είναι πιθανό να αλλάξει  καθώς περισσότεροι επιστήμονες μελετούν τον ιό σε διάφορους πληθυσμούς.

Ορισμένες άλλες ερωτήσεις σχετικά με την παραλλαγή Δέλτα παραμένουν αναπάντητες. Είναι ακόμη ασαφές, για παράδειγμα, εάν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια από το αρχικό στέλεχος και πόσο ικανό είναι να  αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα. H Hodcroft αναμένει ότι ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες θα εμφανιστούν καθώς οι ερευνητές εξετάζουν πιο προσεκτικά τους ευρύτερους και πιο διαφορετικούς πληθυσμούς ατόμων Δέλτα και άλλες παραλλαγές. «Αυτός ο ιός μας έχει εκπλήξει», λέει.

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: 4 παράγοντες εξηγούν γιατί η Δέλτα σαρώνει την υφήλιο

Keywords
Τυχαία Θέματα