Η Κύπρος στο επίκεντρο της συνομιλίας Νούλαντ με Τούρκο ΥΦYΠΕΞ

O τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλα όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων και το θέμα της Κύπρου.

Deputy Minister Ambassador Sedat Önal and @UnderSecStateP Ambassador Victoria

Nuland discussed bilateral relations and Cyprus question during their phone call yesterday.++ pic.twitter.com/soTbgp8z89

Turkish MFA (@MFATurkey) July 22, 2021

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η κα. Νούλαντ καταδίκασε τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία. Πάντως, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενεντέζ αν  η Τουρκία δημιουργεί βάση drone στην Κύπρο η Νούλαντ δήλωσε ότι δεν το γνωρίζει και θα το εξετάσει  και συμφώνησε ότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα ήταν "αποσταθεροποιητικό".

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.

Yπενθυμίζεται ότι η  Βικτόρια Νούλαντ έπαιξε ρόλο κλειδί  την κατάληξη του κοινού ανακοινωθέντος  της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τότε Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Η ίδια το 2016  μεσολάβησε και πίεσε για να κορυφωθούν οι διαδικασίες για να πάμε σε συνομιλίες στην Ελβετία πριν φτάσουμε σε αδιέξοδο το καλοκαίρι του 2017 στο θέρετρο Κραν Μοντάνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα