Πώς η κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας ίσως επηρεάσει τον διάλογο στο Κυπριακό

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο η κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία θα επηρεάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό μέσω της πρωτοβουλίας που αναμένεται να λάβει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις

μπορεί κανείς να προχωρήσει ακόμα και σε εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις.

«Από τη μια, ενδεχομένως η Τουρκία όντας εντελώς αποσταθεροποιημένη με την πολύ σοβαρή κρίση που περνάει με την οικονομία της και η οποία συνδέεται με την εξωτερική της πολιτική, να προσπαθήσει να βελτιώσει κάπως τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, ίσως να έχει κίνητρα να δείξει μια κόσμια και σωστή συμπεριφορά, με κάποια διαλλακτικότητα σε σχέση με το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη ωστόσο, σε μια προσπάθεια να στείλει μηνύματα στην Ουάσιγκτον, πιθανώς να οχυρωθεί πίσω από αδιάλλακτες θέσεις για να ασκήσει πίεση δείχνοντας ότι από εδώ και στο εξής δεν θα είναι συνεργάσιμη», τόνισε.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει σημάνει συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι το Προεδρικό παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις, καθώς το ρευστό τοπίο και οι ανακατατάξεις που γίνονται στο διεθνές προσκήνιο, όχι μόνο μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, αλλά γενικότερα ανάμεσα στις ΗΠΑ και το διεθνές σύστημα.

«Συναγερμός, υπό την έννοια ότι θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει. Ωστόσο είμαστε σε εγρήγορση, όπως θα έπρεπε», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ακύρωση των παράνομων τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ τίθεται ως προϋπόθεση από πλευράς ΗΠΑ για την παύση του οικονομικού πολέμου κατά της Τουρκίας, ο κος Προδρόμου ανέφερε ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες για τις οποίες επισήμως δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση.

«Ίσως και να μη χρειαζόταν όμως κάτι τέτοιο. Προ καιρού, είχαμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα τα οποία πρέπει όλοι να σέβονται. Ταυτόχρονα είχαμε και μια συμμετρική τοποθέτηση της άλλης μεγάλης δύναμης, ενώ πολύ σαφέστερες προειδοποιήσεις είχαμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό είχε μεταφερθεί στον Τούρκο Πρόεδρο, ότι δηλαδή θα πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της Κυβέρνησης σε σχέση με την κινητοποίηση του πλοίου γεωτρύπανου «Πορθητής» το οποίο η Τουρκία διαφημίζει αρκετά, δείχνει ότι εκτός από δευτερεύουσας σημασίας παρατυπίες, δεν σημειώνει ούτε προαναγγέλλει κάποια παραβίαση.

«Όσον αφορά στο δικό μας ερευνητικό πρόγραμμα, αυτό ακολουθείται κανονικά. Η ίδια η εταιρία έχει κάνει τις σχετικές προεργασίες στη θάλασσα πριν από λίγο καιρό και προχωράει με τους δικούς της σχεδιασμούς», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν σε διπλωματικό επίπεδο γίνονται κινήσεις ώστε η Λευκωσία να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση που η αμερικανοτουρκική κρίση «εκτονωθεί» στην Κύπρο, ο κος Προδρόμου απάντησε ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, όσο και άλλοι όπως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, κάνουν αναφορές στο Κυπριακό, είτε θετικές, είτε αρνητικές, αναλόγως της συγκυρίας.

«Χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν σημαίνει πάντα ότι μια αναφορά θα οδηγήσει στην εκδήλωση κάποιας πολιτικής πρόθεσης. Συνήθως το Κυπριακό χρησιμοποιείται ως παράδειγμα», τόνισε.

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, πρόσθεσε, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της.

«Όποιες κι αν είναι οι αναταράξεις και οι μεταβολές στις σχέσεις ανάμεσα στους διάφορους παράγοντες και συντελεστές του Κυπριακού, διότι τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε και μια επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, εμείς προσαρμοζόμαστε ανάλογα, αλλά πάντοτε με γνώμονα ότι αυτή την περίοδο είμαστε στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ. Η πρωτοβουλία είναι πολύ συγκεκριμένη: ο ΓΓ, ένα χρόνο μετά το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά, επιχειρεί να ανιχνεύσει το έδαφος σχετικά με το πώς μπορεί να γίνει επανέναρξη της διαδικασίας. Για εμάς αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό και είναι αυτό στο οποίο αποσκοπούμε», είπε τονίζοντας ότι αυτό εξαρτάται πλέον από τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

Ερωτηθείς πότε θα έχουμε νέα από τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κος Προδρόμου απάντησε ότι θα υπάρξουν εξελίξεις όταν οι επαφές της ειδικής απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ ολοκληρωθούν, μετά τις επισκέψεις της στην Αθήνα, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα