EuObserver:«Μυστική» συνάντηση της Exxon με Κύπριους αξιωματούχους

Για «μυστική» συνάντηση της Exxon Mobil με Κύπριους Ευρωβουλευτές, αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Επίτροπο Στυλιανίδη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο συζήτησης την ενημέρωση για την επερχόμενη γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάνει λόγο σημερινό άρθρο του EU Observer

Ωστόσο,

σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν κρατήθηκαν οποιαδήποτε πρακτικά σε αυτή την ιδιωτική συνάντηση, γεγονός που προκαλεί εντύπωση στον αρθρογράφο Peter Tefer που ισχυρίζεται ότι ο Επίτροπος Στυλιανίδης, δεν έχει καμία ευθύνη για την Κύπρο ή για το πετρέλαιο ή την ενέργεια.

Το δείπνο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώθηκε από όλα τα μέρη - αλλά μόνο αφού η EUobserver ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορίες σχετικά με τη συνάντηση με αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα.

Το μητρώο συνεδριάσεων της Επιτροπής αναφέρει απλώς ότι ο Στυλιανίδης είχε συνάντηση με την ExxonMobil για «ενημέρωση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ανοικτή θάλασσα της Κύπρου".

Η Επιτροπή ανέφερε σε αυτή την ιστοσελίδα ότι ο Στυλιανίδης «προσκλήθηκε και παρακολούθησε» το δείπνο με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil Tristan Aspray,.

«Η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, πάνω σε ένα θέμα με σχετικές γεωπολιτικές παραμέτρους για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται σε επιστολή.

Ο EUobserver ζήτησε από την Κομισιόν να δημοσιοποιήσει όλα τα πρακτικά της συζήτησης, αν υπήρχαν - αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε κατορθωτό.

Τρία από τα έξι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν ότι παρέστησαν στο δείπνο.

Ο ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης είπε στο EUobserver ότι είχαν προσκληθεί όλοι οι Κύπριοι βουλευτές του ΕΚ για να ακούσουν περισσότερα για το γεωτρητικό πρόγραμμα της ExxonMobil στην AOZ της Κύπρου.

«Ήταν μια φιλική, ανεπίσημη συζήτηση και δεν πήραμε κανένα πρακτικό», δήλωσε ο Συλικιώτης, μέλος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς / Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, επιβεβαίωσε επίσης τη συμμετοχή του, όπως έκανε και ο Δημήτρης Παπαδάκης. «Αυτή ήταν μια άτυπη συνάντηση, έτσι δεν λήφθηκαν πρακτικά», δήλωσε ο Παπαδάκης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστα Μαυρίδη είπε ότι δεν είχε παρακολουθήσει το δείπνο.

Δύο άλλοι Κύπριοι ευρωβουλευτές - Λευτέρης Χριστοφόρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η Ελένη Θεοχάρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών - δεν απάντησαν σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας

Ένας εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσε στον EUobserver ότι ο πρεσβευτής Νικόλας Αιμιλίου παρευρέθηκε στο δείπνο «στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και όλων των παραγόντων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα