Πώς επηρεάζει το Brexit τους φοιτητές στη Μεγάλη Βρετανία

Ως έχει παραμένει το καθεστώς των Κύπριων φοιτητών που θα εισαχθούν σε βρετανικά πανεπιστήμια κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Χρύσανθο Σαββίδη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κος Σαββίδης ανέφερε ότι για τους συγκεκριμένους φοιτητές τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μέχρι την αποφοίτησή τους.

«Η μόνη ουσιώδης διαφορά, είναι ότι στους προπτυχιακούς

αποστέλλεται επιστολή ότι έγινε δεκτή η αίτηση για το δάνειό τους και αναφέρεται πότε αυτό θα αποπληρωθεί, ενώ οι μεταπτυχιακοί παίρνουν τα χρήματα σε ρευστό σε τρεις δόσεις και αυτοί είναι υπεύθυνοι για αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους», είπε.

Όσον αφορά εκείνους που θα σπουδάσουν ξεκινώντας από το 2019 και μετά, δεν υπάρχει επίσημη απόφαση, ενώ το καθεστώς των συγκεκριμένων φοιτητών αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τους μήνες Απρίλιο-Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

«Το θέμα έχει συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από λίγες ημέρες. Δεν υπήρχε οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση όσον αφορά στη συνέχιση του δανείου, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη. Από την άλλη, έχει ληφθεί απόφαση να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα προγράμματα Erasmus, κάτι που είναι μια θετική εξέλιξη», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τρία είναι τα πιθανά σενάρια: α) το δάνειο να συνεχίσει ως έχει, β) να διακοπεί το δάνειο, αλλά να συνδυαστεί με αρκετές υποτροφίες και γ) να ακολουθηθεί ένα από τα καθεστώτα του παρελθόντος, όπου η βρετανική κυβέρνηση έδινε τα χρήματα στα πανεπιστήμια και εκείνα επέβαλλαν δίδακτρα σχεδόν 1.000 στερλινών.

Ερωτηθείς αν οι εξελίξεις ενδεχομένως ν’ αποθαρρύνουν κάποιους φοιτητές από το να επιλέξουν βρετανικά πανεπιστήμια, ο κ. Σαββίδης απάντησε ότι παραδοσιακά η Αγγλία υπήρξε «προορισμός» για τους Κύπριους.

«Σίγουρα, αν είναι όλα αρνητικά, ίσως δούμε μια μείωση των φοιτητών που επιλέγουν τη Μεγάλη Βρετανία. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι για τους Άγγλους είναι μια βαριά βιομηχανία και δεν θέλουν να βλέπουν ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να παίρνουν την πρωτιά. Όλα αυτά όμως θα ξεκαθαρίσουν τους επόμενους μήνες», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα