Κοπή βασιλόπιτας στις Κεντρικές Φυλακές από Υπ. Δικαιοσύνης

Στη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος εστίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κατά τη σημερινή κοπή της βασιλόπιτας στις Κεντρικές Φυλακές.

Τόσο κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του προσωπικού των Κεντρικών Φυλακών όσο και σε αυτή για τους κρατούμενους της Ανοιχτής Φυλακής, ο Ιωνάς Νικολάου αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν επέλθει στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, οι οποίες, όπως υπέδειξε, είναι σε βαθμό που μόνο τα κτήρια θυμίζουν το παλιό σύστημα.

Στην ομιλία του προς το προσωπικό των Κεντρικών

Φυλακών, ο Ιωνάς Νικολάου ευχαρίστησε όλα τα μέλη του προσωπικού για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα 5 χρόνια της υπουργικής του θητείας, κυρίως για τη βοήθεια που το κάθε μέλος πρόσφερε στην προσπάθεια για αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος στην Κύπρο.

Ο κ. Νικολάου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικές οι αλλαγές που έχουν γίνει και οι βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στο σωφρονιστικό σύστημα και εξέφρασε λύπη για το ότι, όπως είπε, κάποιοι προσπαθούν κατά καιρούς, με διάφορους τρόπους, να μειώσουν τη μεγάλη δουλειά που έχει επιτευχθεί.

Διαβεβαίωσε, την ίδια στιγμή, το προσωπικό, ότι μέλημα του Υπουργείου είναι να επιλύονται σταδιακά τα διάφορα προβλήματα του προσωπικού που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς. Αναφέρθηκε στις διαδικασίες πρόσληψης 34 δεσμοφυλάκων, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, και πρόσληψης 19 δεσμοφυλάκων η οποία επίκειται, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη νέας αξιολόγησης απ’ εκεί και πέρα των αναγκών στελέχωσης των Κεντρικών Φυλακών, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί νέες δομές, οι οποίες προστατεύουν από τη μια τους κρατούμενους και από την άλλη αυξάνουν τα καθήκοντα των δεσμοφυλάκων.

«Το 2013 σας είπα ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε αυτό τον χώρο κατά τρόπο που να νιώθουμε περήφανοι που εργαζόμαστε εδώ. Νομίζω ότι σήμερα μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι γιατί εργαζόμαστε σε αυτό τον χώρο», ανέφερε απευθυνόμενος πάντα προς το προσωπικό, ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία στο ότι οι εκθέσεις που λαμβάνονται από την Επίτροπο Διοικήσεως τα τελευταία χρόνια είναι τέτοιες που «μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι είμαστε περήφανοι γι’ αυτό το οποίο έχουμε διαμορφώσει».

Στην ομιλία του προς τους κρατούμενους της Ανοιχτής Φυλακής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ευχήθηκε σε όλους όπως το 2018 να είναι ένα έτος κατά το οποίο θα επανενταχθούν στην κοινωνία και όπως με την επανένταξή τους αρχίσουν μια νέα δημιουργική ζωή κοντά στους δικούς τους ανθρώπους, μακριά από παραβιάσεις του νόμου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχάρη τους κρατούμενους για το ότι «υπήρξε μια αγαστή συνεργασία όλη αυτή την περίοδο», υποδεικνύοντας ότι οι Φυλακές δεν είναι πια χώρος επιβολής, αλλά χώρος σωφρονισμού.

«Εδώ είσαστε για να εκτίσετε την ποινή που έχει επιβληθεί από το Δικαστήριο, αλλά, την ίδια ώρα, να σας παρασχεθούν και τα μέσα, οι δυνατότητες, τα εφόδια που μπορούν να παρασχεθούν από αυτό τον χώρο για να έχετε μια παραγωγική συνέχεια στην ελεύθερη κοινωνία» τούς είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Διεύθυνση των Φυλακών και το Υπουργείο θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε ο χώρος των Φυλακών να βελτιώνεται συνεχώς.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους ευχαρίστησε όλους τους κρατούμενους της Ανοιχτής Φυλακής «γιατί έχουν βοηθήσει σημαντικά στην υλοποίηση σημαντικών έργων στις Φυλακές», όπως η Ακαδημία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, εργαζόμενοι πολλές φορές μέχρι και αργά το απόγευμα.

Ευχήθηκε δε και αυτή με τη σειρά της στους κρατούμενους ομαλή επανένταξη στην ελεύθερη κοινωνία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα