Πώς είδαν την χαλαρή ομοσπονδία τα κόμματα

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα με ανακοινώσεις και τοποθετήσεις τους στα Μ.Μ.Ε σχολίασαν τις εξελίξεις που έφερε η επομένη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου όπου στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας.

Εκ μέρους της κυβέρνησης τοποθετήθηκε σήμερα (9/10) με το πέρας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου, αναφερόμενος εμμέσως στην πρόταση για χαλαρή ομοσπονδία, δήλωσε: «Ένα άλλο από τα μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του πολιτεύματος που διαπραγματευόμαστε. Ενόψει

της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι φυσικά ένα κανονικό κράτος. Μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών»

Διαφωνεί το ΑΚΕΛ

Σε δηλώσεις του Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε: «Η συζήτηση που έχει ανοίξει, με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία, είναι επικίνδυνη και πιθανόν να ανοίξει τον ασκό ανεξέλεγκτων και άκρως αρνητικών εξελίξεων. Αυτή η συζήτηση, την ώρα μάλιστα που ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως να προκαλέσει τον τορπιλισμό τους και έτσι να οδηγηθούμε στην παγίωση της διχοτόμησης και στα δύο κράτη».

Εξηγήσεις θέλει ο Νικόλας

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», του ΡΙΚ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγήσει τι εννοεί με την χαλαρή ομοσπονδία, πόσο χαλαρή θα είναι και κατά πόσο θα είναι λειτουργικό και βιώσιμο το κράτος.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, λέει η ΕΔΕΚ

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ, σε γραπτή της ανακοίνωση, καλεί όσους ανησυχούν ότι η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για την τακτική που ακολούθησαν και στήριξαν.

Συμμαχία Πολιτών: «Θετική η συζήτηση εναλλακτικών»

Την ίδια ώρα η Συμμαχία Πολιτών, χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια επιμονής σε μια άκαρπη προσέγγιση φαίνεται να υπάρχει διάθεση για συζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Υπενθυμίζει δε, πολυσέλιδο έγγραφο Στρατηγικού Σχεδιασμού που είχε καταθέσει το 2015.

Αλληλεγγύη: «Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούμε»

Η Αλληλεγγύη χαρακτηρίζει τη λύση που προωθεί ο Πρόεδρος ως χαλαρή συνομοσπονδία. «Η χαλαρή συνομοσπονδία είναι η φυσιολογική κατάληξη των συνεχών υποχωρήσεων και της λαθεμένης νομικής βάσης των συνομιλιών. Εξανεμίσαμε τις δυνατότητες που μας προσέφερε το πρωτόκολλο της ένταξης, το πρόσθετο πρωτόκολλο, η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, γιατί οι φανατικοί της ΔΔΟ αυτά κανοναρχούσαν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», σημειώνει.

Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών: «Απορρίπτουμε κάθε μορφής διχοτόμησης

«Κάθε μορφή διχοτόμησης, συνομοσπονδίας ή λύση του Κυπριακού η οποία να οδηγεί σε ένα από τα πιο πάνω, ή ακόμα και σε λύση συγκαλυμμένης συνομοσπονδίας, απορρίπτεται», αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι – Συνεργασία Πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα