MEGA αφιέρωμα στις σειρές που έγραψαν ιστορία: Δέκα Μικροί Μήτσοι (video)

Η επιτυχία μιας σειράς μπορεί να μετρηθεί με όρους τηλεθέασης αλλά μπορεί επίσης να κριθεί και με πιο ποιοτικά κριτήρια. Δηλαδή; Δηλαδή αν μια σειρά καταφέρει να κερδίσει ανθρώπους που βλέπουν σπάνια τηλεόραση (…ή και καθόλου), αυτό λοιπόν και αν σηματοδοτεί μια επιτυχία.

Μια τέτοια περίπτωση ήταν και οι Δέκα Μικροί Μήτσοι, οι ιστορίες των οποίων γίνονταν σταθερά viral μετά από κάθε επεισόδιο.

Οι ατάκες των ηρώων της σειράς υιοθετούνταν αυτόματα –ειδικότερα από τους νέους – ενώ η ποικιλία των χαρακτήρων ήταν τέτοια που έβρισκε φανατικό κοινό σε όλες τις ηλικίες.

Αλλά

ας θυμηθούμε κάποια βασικά πράγματα για μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιδιωτικής τηλεόρασης που τα πρώτα χρόνια που η σειρά ήταν εβδομαδιαία (1992 – 1995/ 36 επεισόδια), η τηλεθέαση έφτανε μέχρι και το 50%!

Αυτό δεν άλλαξε πολύ και μετά που ο Λάκης Λαζόπουλος επέστρεφε μία φορά το χρόνο με ένα έκτακτο επεισόδιο που σχολίαζε την επικαιρότητα (συνέβαινε αν θυμάστε τότε ένας μικρός τηλεοπτικός χαμός). Επί πόσες μέρες γινόντουσαν αναμεταδόσεις σε εκπομπές κάθε ζώνης προκειμένου να μην μείνει ούτε σκηνή ασχολίαστη. Αυτό κράτησε έως και το 2004 που σταμάτησε η συνεργασία με το Mega Channel.

Η σατυρική αυτή εκπομπή σε σενάριο Λάκη Λαζόπουλου και σκηνοθεσία Αθηνάς Αϊδίνη έγινε η μακροβιότερη (μη καθημερινή) τηλεοπτική σειρά που πάντα χαιρόμαστε να βλέπουμε. Μάλιστα φέτος είδαμε μια επιστροφή τους την άνοιξη (31 Μαρτίου έως τις 2 Ιουνίου) από το κανάλι του ΑΝΤ1.

Οι 20 βασικοί χαρακτήρες, που υποδυόταν ο ίδιος ο δημιουργός, φωτογράφιζαν με θεατρικό τρόπο τον πόνο, το παράπονο, άλλοτε τη μιζέρια, συχνά την υποκρισία, κάποιες φορές την φαντασιοπληξία και άλλοτε μια αλήθεια της ελληνικής κοινωνίας που τότε ακόμα έψαχνε την ταυτότητά της. Ενδιαφέρον έχει βέβαια να δούμε πόσο επίκαιρα είναι σήμερα όλα αυτά τα κείμενα του χθες, αν και 25 χρόνια πίσω.

Φυσική συνέχεια των Μήτσων, που κυκλοφόρησαν και σε DVD από τον Τηλεθεατή (2009), αποτέλεσε βέβαια η επόμενη μεγάλη επιτυχία του Λάκη Λαζόπουλου που ήταν το Αλ Τσαντίρι Νιουζ στον ALPHA.

Αλλά ας μείνουμε στους Μήτσους που τόσο αγαπήσαμε και ας θυμηθούμε τους χαρακτήρες:

Οι Μήτσοι του Λάκη Λαζόπουλου:

1. Η χήρα Μήτση με κόρη (Μαρία Γεωργιάδου), γιο (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης), συμπεθέρα (Κάρμεν Ρουγγέρη), συμπέθερο-στρατηγό (Κώστας Τσιάνος) και φίλο γιου (Γιώργος Χριστοδουλίδης). Ίσως ο/η πιο αγαπημένος Μήτσος που δεν έλειψε ποτέ από κανένα επεισόδιο. Φωτογραφίζει την σύγχρονη Ελληνίδα που προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε όλα και όλους, προσπαθώντας πάντα να είναι κοντά στα παιδιά της και στη νέα εποχή που κάποιες φορές την ξεπερνάει.

2. Οικογενειάρχης με σύζυγο Ελενίτσα (Ελένη Γερασιμίδου). Το ζευγάρι σχολιάζει τα πάντα που συμβαίνουν και μέσα σε αυτά και τα κιλά της Ελενίτσας, σε ένα ντεκόρ/σπίτι που παρόλα τα χρόνια που περνάνε δεν αλλάζει ποτέ.

3. Οικογενειάρχης με σύζυγο Ριρίκα (Υρώ Μανέ). Ένα ζευγάρι που ασχολείται με την επικαιρότητα, με τη σύζυγο να είναι ερωτευμένη με τον παρουσιαστή των ειδήσεων (με τον οποίο και… συνομιλεί).

4. Οικογενειάρχης/Παρουσιαστής με σύζυγο Τζένη. Ο παρουσιαστής με τον οποίο είναι ερωτευμένη η Ριρίκα είναι ο Δημήτρης που είναι παντρεμένος με τη Τζένη (Σοφία Φιλιππίδου) που πεθαίνει από πλήξη.

5. Ταξιτζής/Μούτσος με Σκαραβαίο (Τάσος Παλαντζίδης) και πολλούς guest στο ταξί. Άλλος ένας πολύ αστείος Μήτσος είναι ο Μούτσος που τον ζήσαμε αρχικά στο καράβι (μαζί με τον Σκαραβαίο Τάσο Παλαντζίδη και τον καπετάνιο Χρήστο Ευθυμίου) και στη συνέχεια ως Οδηγό ταξί (με τον Παλαντζίδη) με διάφορους διάσημους επιβάτες.

6. Κομμωτής Ντίμης με σύντροφο κομμωτή (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος). Ο Ντίμης, ή αλλιώς «Κομμώτρια» είναι ένας Μήτσος που εμφανίστηκε αργότερα και που σατιρίζει το στερεότυπο του κομμωτή γκέι. Εμφανίζεται με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον σύντροφό του και το χαρακτηριστικό του είναι ότι αναφέρεται σε όλους στο θηλυκό γένος.

7. Τζίμης με Χριστόφoρο (Χριστόφορος Παπακαλιάτης) και με guest Γιώργο Τσαλίκη. Ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες ο φλώρος των ΒΠ με τη γνωστή φράντζα, που αργότερα έγινε σήμα κατατεθέν των emo. Μαζί του η θεούλα Μισέλ (ακολουθεί παρακάτω), η Ελισάβετ (Λίλιαν Δημητρακοπούλου) που ερωτεύεται, ο κολλητός του (ο άγνωστος τότε Χριστόφορος Παπακαλιάτης) αλλά και διάφοροι άλλοι φίλοι/επισκέπτες (για τις φιλικές συμμετοχές δείτε παρακάτω).

8. Μισέλ, ξανθιά χαζή πιτσιρίκα. Η πλούσια ξανθιά μικρή που δεν αποχωρίζεται το τηλέφωνο – μπανάνα της και που προσπαθεί απεγνωσμένα να τα ξαναβρει με τον Τζίμη, κόρη της Εμμανουέλας Γρουμπουλάκη. Οι άναρθροι ήχοι της Μισέλ έχουν γράψει ιστορία στο σήριαλ και όχι μόνο.

9. Εμμανουέλλα Γρουμπουλάκη, κυρία βορείων προαστίων. Την πρωτοείδαμε τα Χριστούγεννα του 1994 και από τότε δεν έλειψε από επεισόδιο. Η πλούσια μητέρα της Μισέλ αντίστοιχα με την κόρη, είναι ξαπλωμένη ή καθιστή -ποτέ όρθια- και δεν αποχωρίζεται το τηλέφωνο αντίκα της. Αγαπημένο θέμα συζήτησης η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

10. Τζιμς ξάδελφος του Τζίμη. Μεγάλη μορφή της Καρδίτσας ο ξάδερφος του Τζίμη και συνονόματος Τζιμς (μας έκανε να κλαίμε από τα γέλια), ο οποίος σχεδόν πάντα μιλάει από ένα καρτοτηλέφωνο στα Κ.Τ.Ε.Λ.Καρδίτσας.

11. Θεσσαλονικιός με άλλο Θεσσαλονικιό (Δημήτρης Σταρόβας). Μια σχεδόν καλτ αγαπημένη φιγούρα είναι ο Μήτσος ο Σαλονικιός με τον κολλητό του στο μπαλκόνι που πίνουν σταθερά φραπέ, συζητώντας επικαιρότητα «χαλλλαρά».

12. Αστυνόμος Φευγουλέας με Όργανο (Κεβόρκ Ντερσαρκισιάν). Ένα από τα πιο επιτυχημένα ζευγάρια ήταν αδιαμφισβήτητα και ο αστυνόμος Φευγουλέας –με κοινά χαρακτηριστικά με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη- ως το πρόσωπο του Νόμου παρέα με το Όργανο.

13. Μήτση Καραμήτση, τραγουδίστρια με Καρακατάλκα (Ματθίλδη Μαγγίρα). Η θεάρα Μήτση Καραμήτση, μια διάσημη λαϊκή τραγουδίστρια που πλαισιώθηκε από την κολλητή της Ξανθή «Καρακαλτάκα» Τσογλάνογλου (Ματθίλδη Μαγγίρα) και στη συνέχεια τον κομμωτή της Λεωνίδα (Βασίλη Χαραλαμπόπουλο). Αγαπημένα θέματα συζήτησης τηλεοπτικά πρόσωπα, άλλες τραγουδίστριες αλλά και το σεξ. Μεγάλη στιγμή της ηρωίδας, την περίοδο του νόμου Παπαθεμελή για τα νυχτερινά κέντρα, το τραγούδι «Παπαθεμελή – Παπαθεμελή» που έγινε viral.

14. Φυλακισμένος με άλλο φυλακισμένο (Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Χρήστος Ευθυμίου). Ένας ακόμα Μήτσος που δεν έλειψε ποτέ σατιρίζοντας κυρίως την πολιτική πραγματικότητα.

15. Ανθρωπάκος με τις ασκήσεις θάρρους. Μια ακόμα κλασική φιγούρα ήταν ο ανθρωπάκος που αντιπροσώπευε τον φοβισμένο πολίτη που δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος του. Χαρακτηριστικές οι ασκήσεις θάρρους για να μπορέσει να ξεπεράσει τους φόβους του.

16. Καραμανλής με Θόδωρο (Τάσος Παλαντζίδης) / Παπανδρέου. Μετά το θάνατο του Κων/νου Καραμανλή, ο Λαζόπουλος τον υποδύθηκε παρέα με τον υπηρέτη του Θόδωρο να κοιτάνε το παρόν, σκεπτόμενοι νοσταλγικά το παρελθόν.

17. Γέρος με γριά (Παύλος Χαϊκάλης). Ένα από τα πολύ αγαπημένα ζευγάρια όπου την παράσταση έκλεβε σταθερά η τσαχπίνα και άπιστη γριά που υποδύθηκε ο Παύλος Χαϊκάλης.

18. Γύφτος/Παρουσιαστής με γύφτισα (Σοφία Φιλιππίδου). O Γύφτος με τη γυναίκα του σατιρίζουν την λαϊκή πραγματικότητα.

Διάσημες Φιλικές Συμμετοχές στους Μήτσους
Ήταν πολλοί οι γνωστοί και οι διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές που πέρασαν από τους Μήτσους και έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Ας θυμηθούμε μερικούς από τους πιο σημαντικούς (με αλφαβητική σειρά) :

• Χάρις Αλεξίου (1994): Τραγουδάει Το “Ψάξε στο όνειρό μας” στον Κων/νο Καραμανλή.

Θανάσης Βέγγος (1994): Ο Θωμάς συναντά τον Μούτσο.

• Ρένα Βλαχοπούλου (1995): Συνεπιβάτης της Χήρας στο ταξί.
• Αλίκη Βουγιουκλάκη (Πρωτοχρονιά, 1993): Συνελήφθη επειδή σταμάτησε να μεγαλώνει.

• Σπεράντζα Βρανά (1994): Επιβάτης του ταξί, τραγούδησε τη διαχρονική “Μπέμπα”.
• Ντίνος Ηλιόπουλος (1992): Ο διευθυντής της φυλακής.
Τασσώ Καββαδία (1995): Μητέρα της Μήτσης Καραμήτση.
• Μαρία Καβογιάννη (1998): Η αθώα αραββωνιαστικιά του Τάσου.

• Μίλβα (1995): Τραγουδά την “Θάλάσσα” του Μικρούτσικου.
• Τζίμης Πανούσης (2003): Στο ρόλο του τρομοκράτη Οσάμα Μπιν Λάντεν.

• Μίρκα Παπακωνσταντίνου (1995): Ως κυρία Καράτουβλα ( μητέρα της Ελισάβετ αιώνιου έρωτα του Τζίμη,) και ως κυνηγημένη εφοριακός.
• Άλκηστις Πρωτοψάλτη (Χριστούγεννα, 1993): Τραγουδά τα “Πιο Ωραία Λαϊκά” και παρουσιάζει το δελτίο μαζί με το γύφτο.

• Όλγα Τρέμη (1993): Παρουσιάστρια ενημερωτικής εκπομπής.
• Κώστας Χατζηχρήστος (1994): Ο Ηλίας του 16ου γυρίζει πίσω στο χρόνο με το ταξί.
• Αιμίλιος Χειλάκης (2001): Αμφισεξουαλικός διανομέας, o οποίος ερωτεύεται τη Χήρα Μήτση.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΑΠΟ 10 ΜΙΚΡΟΙ ΜΗΤΣΟΙ (…κλάμα)

Και το άσμα.

Μην χάσετε αύριο το αφιέρωμα στους Απαράδεκτους!

Keywords
mega, video, mega, σειρες, οσάμα μπιν λάντεν, λακης λαζοπουλος, mega channel, υρώ μανέ, θανασης βεγγος, τασσω καββαδια, μπιν λαντεν, channel, ιουνίου, ΑΝΤ1, θεατρο, μιζέρια, dvd, νιουζ, alpha, γιου, νέα, υρώ, ταξι, emo, Χριστούγεννα, παπανδρεου, Πρωτοχρονιά, συλληψεις, νουμερα τηλεθεασης, αλ τσαντιρι νιουζ, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, eurobank alpha, alpha eurobank, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, αθηνα, Καλή Χρονιά, ξανθη, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, γιωργος αγγελοπουλος, βουγιουκλακη, βλαχοπουλου, τηλεθεαση, γκει, αλ τσαντιρι, βεγγος, γυναικα, επικαιρα, ηθοποιοι, θεμα, μητερα, ονειρο, τηλεοραση, τηλεφωνο, υψος, alpha, dvd, αγνωστος, αιμιλιος χειλακης, αλεξιου, αλικη βουγιουκλακη, ανοιξη, ασμα, γιου, γυφτος, δειτε, εγινε, ελισαβετ, εποχη, επιτυχια, ζευγαρια, ηχοι, θωμας, νιουζ, κυρια, κιλα, λαζοπουλος, μιζέρια, μιρκα παπακωνσταντινου, μορφη, μπανανα, μαρια, ξαδερφος, παντα, οσαμα, ολγα τρεμη, ολγα, παιδια, παπακωνσταντινου, ρενα βλαχοπουλου, ρολο, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, σηριαλ, σειρα, σκηνοθεσια, ταυτοτητα, τζιμης πανουσης, τραγουδιστρια, φλωρος, φορα, χαιρομαστε, χηρα, χηρας, χρηστος, channel, δημητρης, emo, εκπομπες, κειμενα, κωστας, λακης, mega channel, μεινει, μια φορα, παυλος, σημα, σκηνη, θανασης, θεματα, χαζη, χειλακης, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα